Kakav bi bio idealan prijatelj?

Neki od razloga zašto nismo kolektivno tako dobri u prijateljstvu jeste da nemamo jasnu predstavu o tome kakav bi trebalo da bude stvarno dobar prijatelj.

Stoga, bilo bi od značaja za sve nas da pokušamo da sastavimo popis osobina idealnog kandidata za prijatelja, kako bi se naše želje usredsredile i podstakle nas da steknemo onakav karakter kakav bismo želeli da pronađemo u drugima.

#1 Idealni prijatelj zna da pokaže slabost

Idealni prijatelj ne pokušava da demontrira koliko je značajan i uspešan. Naprotiv, vrlo često nas upoznaje sa neprijatnim i potencijalno posramljujućim stvarima o sebi. Pokazuje nam koliko nam veruje priznavajući svoje propuste i gluposti koje čini, a koji bi mogli da naiđu na poniženje od ostatka sveta. Na taj način nudi nam dar sopstvene ranjivosti.

#2 Stvarno su zainteresovani za našu tugu i poteškoće

Ipak, oni nisu šokirani, čak ni iznenađeni čudnim i glupim stvarima koje smo učinili. Ne osuđuju nas i naše postupke, koliko god glupi ili pogrešni bili – nisu oštri i kritični zbog naših slabosti jer dobro znaju kako bi bilo da su u našoj koži, stoga, oprezni su i nežni prema nama kao prema sopstvenim slabostima i problematičnijim stranama. Pružaju nam blagonaklonost da shvatimo i prihvatimo da – iza kulisa – svi smo mi savršeno nesavršeni.

#3 Pravi prijatelj je ohrabrujući

On nam ne laska, on zaista razume kako lako možemo da izgubimo perspektivu, da nas uhvati panika, tako da lako možemo da potcenimo sopstvenu sposobnost da se nosimo sa problemima. Pravi prijatelji znaju da imamo zone krhkosti koje treba nežno tretirati. Ponekad nas navedu da se sami sebi smejemo, kad vide da bismo sami vrlo lako radije upali u samosažaljenje ili bes.

#4 Pravi prijatelj pomaže nam da bolje razumemo i spoznamo sebe

Postoji toliko mnogo stvari koje ne razumemo u potpunosti o tome ko smo. Agitujemo ili branimo se, a zapravo, i ne znamo zašto. Smatramo da je teško da ostvarimo naše ciljeve. Možda imamo neka jaka stanovišta, ali može biti teško da objasnimo zašto nam te ideje toliko znače. Pravi prijatelj sluša i pomaže nam da sastavimo najbolji prikaz naših strahova i uzbuđenja.

#5 Pravi prijatelji pomažu nam da razmišljamo

Češće nego što nam je prijatno da priznamo, ne znamo tačno šta mislimo dok nam se pravovaljani prijatelj nežno ne obrati i zatraži da elaboriramo svoje mišljenje, objasnimo zašto smo impresionirani i da pronađemo dobre odgovore na moguće prigovore. Oni vide potencijal u onome što govorimo kad mi sami to ne možemo.

Photo by Anna Samoylova on Unsplash

#6 Pravi prijatelji pomažu nam da volimo sebe

Dobar prijatelj nas voli u trenucima i sutacijama kada nas nije lako voleti. Obično smo svesni sopstvenih nedostataka. S naše tačke gledišta, čini nam se da je više očito ono što je razočaravajuće ili frustrirajuće u našem biću, od onoga što je lepo i privlačno.

Potrebni su nam pravi prijatelji jer možemo sami možemo da budemo toliko neprijateljski raspoloženi prema sebi da je to razarajuće po nas. Obično mislimo da pravi prijatelj mora da bude osoba sa kojom provodimo dosta vremena. Međutim, idealan prijatelj postaje deo nas jer nesvesno se stapamo s njim, kako govori, načinom na koji se osmehuje, načinom na koji reaguje ili se oduševljava. Oni i dalje naseljavaju naš mozak, čak i kad nismo bili u kontaktu neko vreme ili kada su daleko. Pravi prijatelji su uvek sa nama.