Istraživači kažu da komarce može privući određena vrsta sapuna koji smo koristili, jer kada se ne hrane krvlju, komarci dopunjuju unos šećera nektarom cveća.

Sapun može doprineti da budemo privlačniji komarcima, otkrilo istraživanje.

Obično mislimo ako se dobro operemo sapunom da nam je to dobra strategija kako bismo zamaskirali svoj prirodni miris i izbegli komarce da nam ne piju krv.

Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da nas neki sapuni, umesto da nam pomognu da se sakrijemo, zapravo čine još privlačnijom metom, pri čemu su komarci pokazali da imaju tri omiljene od četiri testirane popularne marke sapuna.

Image by Freepik
Image by Freepik

Naučnici koji stoje iza ovog istraživanja navode da komarce možda privlači sapun jer, kada se ne hrane krvlju, dopunjuju unos šećera biljnim nektarima.

Izbegavajte cvetne i voćne mirisne note

„Kada koristimo sapune cvetnih i voćnih mirisnih nota komarce onda privlačimo ne samo svojim prirodnim mirisom kože već im istovremeno mirišemo i na cvet“, napominje Kleman Vinože, koji je rukovodio ovim istraživanjem na Politehničkom institutu Univerziteta u Virdžiniji. „To bi bilo kao da se probudiš i osetiš miris kafe i mafina. Veoma privlačno.”

Međutim, istraživanje je takođe zabeležilo i da se efekti sapuna donekle razlikuju od osobe do osobe, verovatno zbog interakcije između sapuna i jedinstvenog mirisnog profila svake osobe.

Image by Freepik
Image by Freepik

„Neverovatno je da ista osoba koja je izuzetno privlačna za komarce kada se ne okupa sapunom, postaje još privlačnija ukoliko koristi jednu vrstu sapuna, a zatim postane odbojna ukoliko se opere drugom vrstom“, ističe Vinože.

Naučnici su zaključili da bi izbor sapuna mogao delimično da objasni zašto su neki ljudi magneti za komarce, dok drugi prolaze bez ijednog ujeda.

U istraživanju, čiji rezultati su objavljeni u časopisu iScience, učestvovala su četiri volontera koji su dostavili uzorke tkanine koju su nosili pre kupanja ili nakon pranja sa četiri različita brenda sapuna. Korišćena je tkanina, a ne direktno izlaganje dobrovoljca kako bi se isključili efekti ugljen-dioksida koji izdišemo, što je još jedan važan faktor privlačenja komaraca.

Frangipani photo created by aopsan - www.freepik.com
Foto by aopsan – www.freepik.com

Ispostavilo se da sapun sa mirisom kokosa najbolje odbija komarce, posebno jer postoje dokazi da kokosovo ulje prirodno odbija komarce.