Posle meseci bolova u srcu i iscrpljenosti, čekanje je konačno završeno: Venera se okreće direktno i izlazi iz retrogradnog kretanja 3. septembra.

Energija će biti lakša i lepršavija nego što je bila od početka pre-retrogradne (stacionarne) faze 19. juna, a zatim do stvarnog retrogradnog 22. jula. Ovo je treći deo planetarnih spinova.

Da, govorimo o post-retrogradnom vremenu retrogradnosti, poznatom kao retrosenka. Retrosenka je kada se dešavaju najneobičnije i najluđe stvari i ova će trajati do 7. oktobra. Ali kada Venera promeni znak sledećeg dana, 8. oktobra, atmosfera će biti potpuno drugačija.

Image by Drazen Zigic on Freepik

U retrosenci ponovo posećujemo iste stepene, odnosno iste astrološke tačke, kao kada je planeta počela da usporava pre nego što je retrogradna. To znači da nam je data još jedna šansa da istražimo, diskutujemo, raspravimo i bavimo se situacijama koje su se dešavale od pre-retrogradne faze.

Venera je jedna od dve planete, druga je Uran, koja kruži oko Sunca u suprotnom smeru od Zemlje. To znači da se usporeni efekti retrogradnosti osećaju na ogromnom nivou za nas zemljane. Što takođe znači da ćemo osetiti direktan uticaj Venerinog odlaska iz retrogradnog kretanja na sličnom intenzivnom nivou.

Stoga, 3. septembar označava vreme od velike važnosti jer smo u stanju da ispravimo greške i pokušamo da postignemo emocionalno ispunjenje među prepunom energijom. Sa našim ekstremno visokim samopouzdanjem, moći ćemo da govorimo iz srca i da se ne suzdržavamo (u duhu prave Venere u Lavu).

Image by rawpixel.com on Freepik

Kao i kod svake retrogradnosti, mi reflektujemo i analiziramo prošlost kako bismo planirali budućnost i razumeli naše sadašnje situacije. Možda odlučimo da dopremo do bivših i ponovo se povežemo sa starim prijateljima ili iscelimo svoja slomljena srca.

Samo zato što Venera sada ubrzava ne znači da nećemo i dalje čeznuti za prošlošću ili odlučiti da se izlečimo. Retrosenka nas gura da razjasnimo probleme kako bismo krenuli napred. Faktor nostalgije je primamljiviji nego ikad, kao i naše strasti.

Ovo je naš kosmički poziv za buđenje iz uspavane izmaglice pod kojom su naša srca od pre-retrogradne faze koja je počela 19. juna. Sada preduzimamo korake da popravimo stvari i očistimo put za novi početak u našim životima — pa ovo je više vreme u kojem se puštamo (a to ne znači nužno raskid!).

Image by Drazen Zigic on Freepik

Moj omiljeni protivotrov za period Venerine retrosenke je sledeća priča. Par koji se nemilosrdno svađa od 19. juna (postretrogradna zona) udario je u zid u svojoj vezi tokom retrogradne Venere.

Ne znaju da li da i dalje ostanu u vezi ili ne, da pokušaju da se napregnu da veza funkcioniše ili da je puste niz vodu. Oni su još uvek i zaglavljeni u vremenu. Kada počne post-retrogradni period, oni su u stanju da shvate težinu svojih postupaka i donose odluke za budućnost. Par razume svoju ulogu u svađi koja je počela 19. juna i od tada je eskalirala.

Razumevanje načina na koji su se ophodili jedno prema drugom je ključni korak ka pomirenju koje bi moglo da se dogodi 7. oktobra, kada Venera očisti post-retrogradnu zonu.

Ova priča treba da nas podseti da su retrogradnosti kružne i da priča koja počinje tokom faze pre senke traje dok se ne završi period posle senke.

Image by Freepik

Nadamo se da će nam lekcije naučene u ovom retrogradnom hodu pomoći da definišemo šta želimo po pitanju srca, to jest, ljubavnih odnosa, i da poboljšamo našu sposobnost da drugima izrazimo svoja najdublja osećanja.

Faktor drame je i dalje prisutan, zbog čega je najbolje uzeti trenutak za sebe i pauzirati dok donosite odluke. Razmislite o tome šta želite na duhovnom, romantičnom i emotivnom nivou. Kao i uvek, oslonite se na svoje potrebe i stavite ih na prvo mesto.