Da li pokušavaš da ostaneš u dobrim odnosima sa bivšim? Čekaj!

Ima dobrih razloga da ne budete prijatelji sa bivšim partnerom. Bar ne prerano.

Govorimo o bivšim partnerima i kako je nakon intenzivne ljubavi i nakon raskida, čak i onog najmirnijeg, teško, a ponekad i nemoguće da ostanete jedno u životu drugog, jer postoji rizik da se dodatno našteti i povredi, nanoseći onima koji su ostavljeni još veći bol.

Zato ne vredi ostati prijatelj sa bivšim. Bar ne odmah.

Photo by Alvin Mahmudov on Unsplash

Prekini nit

Raskid veze, razvod braka je poput prevazilaženja tuge, morate da naučite da živite jedno bez drugog, stvorite novu svakodnevicu i drugačije navike.

Pročitajte i ovo: Zašto je bitno proći kroz tugovanje zbog gubitka voljene osobe i kako teče proces?

Zadržati bivšeg u svom životu znači ostati usidren u prošlosti pomoću niti koja vas sprečava da idete napred, prevaziđete gubitak i izgradite život bez njega.

Ne postoji bezbolan način, nit treba preseći i nije lako.

Bol

Viđanje je uvek bolno, posebno kada je rana još sveža.

Kad se dvoje rastanu, uvek je jedno od dvoje više povređeno, i uvek je jedno prošlo kroz sito & rešeto emocionalnog bola i patnje, nanetog od strane drugog i koje ne može lako da prihvati razdvajanje.

Pročitajte i ovo: Kako previše jake želje u odnosu postaju prečica do razočarenja

Ponovni sastanak ne radi ništa osim otvaranja emocionalnih slavina na nasilan način i stvara katastrofe slične Kosovskom boju.

Mrzite se

Mrzimo jedni druge deo je faze raskida, kada smo se istinski voleli, a osoba za koju smo mislili da nas nikada ne može razočarati ili nam naneti bol čini da se osećamo loše, ne možemo da je ne mrzimo, čak i kad odemo, i dalje se osećamo izdano.

Pročitajte i ovo: Kako da prepoznate panični napad – simptomi napada panike

Suprotan je osećaj ljubavi, ali i jedini mogući kada čovek više ne može da voli.

Vidite ga sa drugom

Kao što je Battisti rekao „znate da ja, nažalost, više ne bih mogao da budem sam, pokušati da izbegnem sva mesta koja posećujem i koja takođe znate“.

Pročitajte i ovo: Brak vam je u krizi? Zbog ljubavi ili seksa?

Videti ga sa drugom možda bi bilo poput zadobijanja deset uboda u leđa malim, oštrim noževima, ne možete a da to ne izbegnete poput kuge, bar u prvih nekoliko meseci.

Photo by rawpixel on Unsplash

Ta osoba je nestala

Bez obzira na to koliko vam treba vremena da to prebrodite, često su potrebni meseci, ponekad i godine.

Pročitajte i ovo: Kojih se žena muškarci plaše? I zašto?

Jedino što će vam to omogućiti i što će vas usmeriti na put isceljenja biće svest o tome da osoba koju ste voleli više ne postoji, drugačija je i da ona osoba koju ste zavoleli i voleli ne može više nikada da se vrati.

Možda ćete se sprijateljiti, ali ne pre nego što se izlečite, odvojite na izvesno vreme i naučite da volite sebe – samo tada možete da se izlečite.