Ako pogledamo sa čime se susrećemo u partnerskim odnosima, brzo ćemo doći do toga da ponavljamo reči, rečenice i mišljenja koja smo naučili u našoj porodici i okolini, te kroz proživljene traume života, donosimo sudove o odnosu.

Dublji nivo koji leži ispod roditelja su arhetipovi ANIME koja je u detinjstvu bila naša majka i ANIMUS koji je u detinjstvu bio naš otac. Čak i na rezultate izbora odlučuje kućno vaspitanje.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Recimo, u patrijarhalnoj porodici, nesvesno se bira otac ili konzervativna ideja.

U njoj je satkano verovanje da je Bog iznad Čoveka, Čovek iznad Prirode, Jaki su iznad Slabih, Bogati iznad Siromašnih, Gazde iznad Zaposlenika, Odrasli iznad Dece, Zapadnjaci iznad Istočnjaka i Južnjaka.

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?

To je nesvesno uverenje u kojem nema nikakvog promišljanja, kao ni u porodici u kojoj je Anima glavna i u kojoj su tzv. liberalne ideje usvojene.

U njima vlada uverenje majke koja je kompleksnija, pa takvi političari donose i kompleksne i složene zakone. Teško se odlučuju, ali isto tako se povode nesvesno za onim naučenim, a ne onim promišljenim.

Indijski ili Đotiš pojam o karmi govori da takve obrasce razvijamo dugi niz života, ali obrasci su za nas istina. Pažljivim ispitivanjem onoga što smo mislili da je naš problem, dolazimo do nekih osnovnih smernica koje nam mogu pomoći.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Primera radi, ako se osećate nedovoljno dobrima, to je nedostatak samopouzdanja, a ono dolazi jer ste vezani za ono što roditelji misle o vama, dok se samopouzdanje stvara tek kada stvorite svoje mišljenje o sebi.

Pročitajte i ovo: Kako to da se neko nikada ne preboli?!

Za roditelje od malena ne valjamo i od malena nismo dobri.

Na kraju, zaista celo čovečanstvo ponavlja tezu kako moramo da budemo bolji, ali smo za to nemoćni. Roditelji usađuju svoj program u dete, gdje ih zanima utiskivanje svojih osobenosti, a danas u biologiji govorimo o genetskom materijalu koje onda nosi i naše dete.

Photo by Mickael Gresset on Unsplash

Nemojte da se uznemiravate ako neka uverenja o kojima smo govorili treba da odbacite. Odbacite ih kao što odbacimo stare stvari. Mentalno pospremanje je jako bitno, ali bitno je dobro detektovati obrasce i primećivati ih u svemu, ali ako okrivljujete druge, poput partnera, državu ili nešto treće, to je razlog zbog kojeg ste još u obrascu.

Pročitajte i ovo: Lako mi je da oprostim drugima, ali kako da oprostim sebi?!

Recimo, mnogi govore da nemaju partnera i fokus je na viđenju kako on ne postoji, što je delovanje iz obrasca.

Neki drugi obrasci govore: nisam dovoljno lep ili lepa, a sve je to razlog bega u obrazac. Okrivljavanje nekog drugog, najsigurniji je način da se ostane u problemu. Okrivljujući drugog, samo gubimo svoju energiju.

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

Razumevanje drugih omogućuje nam da se uzdignemo iznad problema i da preuzmemo kontrolu nad svojom budućnosti.

Prošlost se ne može promeniti. Budućnost određuje naše sadašnje razmišljanje, od načina razmišljanja zavisi kome dajemo svoju moć.

Photo by Shelbey Miller on Unsplash

Ako želite da saznate nešto o sebi, morate da saznate dosta o detinjstvu svojih roditelja, kako biste razumeli njihove postupke.

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

Ukratko, kada počnemo da radimo na svojim obrascima, život se uveliko može promeniti, ali tome treba pridodati da neko treba da vam ukaže koji su vaši glavni obrasci i na koji način možte da ih osvestite.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter