Sunce je izvor života i najbolji izvor vitamina D, čak 90%, koji je zadužen za zdravlje naših kostiju i najbolji antidepresiv jer čini da cvetamo od radosti, dobrog raspoloženja i zdravlja, ali preveliko izlaganje suncu, bez ikakve zaštite, iritira kožu i vrlo često dovodi do upale, koja se manifestuje od blagog crvenila do plikova i otvorenih rana.

Stoga, uvek koristite sredstva za zaštitu od sunca, sa adekvatnim faktorom zaštite, u skladu sa vašim tipom kože. Posebno vodite računa da preparati koje kupujete budu kvalitetni, što ne mora da znači i da su skupi.

Na našem tržištu postoji veliki broj preparata za zaštitu kože od sunca i to u vidu kremova, losiona, gelova sa različitim SPF, ali malo njih zaista čini dobro našoj koži. Cene su različite, od prihvatljivih jer niskih nema do izuzetno skupih. Imajte na umu da visoka cena ne znači visok kvalitet.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

WP_20150608_17_42_35_Pro WP_20150608_17_42_50_Pro

Vodite računa da su preparati koje kupujete sveži, odnosno, da im nije istekao rok upotrebe, što se vrlo često dešava. Ali, nisu ni svi preparati koji se prodaju i imaju visok faktor zaštite dobri za kožu, niti zdravi.

Najbolje je da koristite sveže preparate, bez konzervansa i dodatih mirisa, ali oni se retko nalaze. Zato vam od srca i na osnovu ličnog iskustva, stečenog kroz dugogodišnje korišćenje, preporučujem preparate kozmetološke laboratorije Koto Derma, iz Beograda.

Koto Derma preparati za zaštitu od sunca su uvek sveži jer se prave ručno, u malim serijama. Ne sadrže konzervanse niti im se dodaje veštačka aroma.

Imaju bogatu ponudu preparata za zaštitu od sunca, sa različitim nivoom zaštite. Od total blokera, emulzija i krema, sa SPF 20 i 30, sa i bez hemjskim filterima, sa ekceleratorima, koji ubrzavaju tamnjenje kože, ulja sa SPF 15, krema za lice sa SPF 20, 30 i 50, do emulzija i krema za negu kože tela i lica nakon sunčanja. Kao i kreme za redovnu hidrataciju kože i dnevnu negu sa zaštitom od UV zračenja.

WP_20150609_15_14_37_Pro
Foto: privatna arhiva

Cene Koto Derma proizvoda su sasvim prihvatljive, daleko ispod prosečne cene industrijskih preparata, u odnosu na odličan kvalitet.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva
Čak su im i kese biorazgradive.
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva
Vrlo važno!

Nemojte da koristite proizvode koji sadrže vitamin A ili glikolnu kiselinu dok se sunčate jer oni čine kožu osetljivijom i podložnijom gorenju. Ostavite ih za posle sunčanja.