Roman Zovem se Lusi Barton prvi put je objavljen 2016. godine. Na zahtev čitalaca, knjiga je ponovo objavljujena, u novom, osveženom ruhu.

U bolničkoj sobi u Njujorku, dve žene – majka i ćerka – razgovaraju pet dana i pet noći. Lusi se oporavlja od naizgled jednostavne operacije kad joj majka, s kojom godinama nije razgovarala, nenadano dolazi u posetu. Laki tračevi o ljudima iz Lusinog detinjstva u Ilinoisu ponovo ih povezuju, ali majčino prisustvo budi sećanja na odrastanje u siromaštvu, nedostatak nežnosti i komunikacije i društvenu isključenost.

Roman Zovem se Lusi Barton satkan je od epizoda iz različitih perioda Lusinog života koji grade sliku o ženi, usamljenoj i osećajnoj, kojoj su potrebne ljubav i povezanost. Nežno iskren glas same Lusi, bez bespotrebnih detalja, ispreda priču o bekstvu iz problematične porodice, želji da postane spisateljica, složenom odnosu s mužem, ljubavi prema ćerkama. Svaka priča, svaki lik, svako mesto savršeno se uklapaju u mozaik o Lusi Barton, ženi koja se uzdigla, koja stoji čvrsto na svojim nogama i koju ćete zavoleti.

Zovem se Lusi Barton, Elizabet Straut, BOOKA

U istančanom, pronicljivom i dirljivom romanu, Elizabet Straut pomnim odabirom reči i sugestivnom suzdržanošću uspeva da prenese bogatu paletu osećaja i mehanizme odbrane od emotivnih trauma, potvrđujući se kao jedna od vodećih američkih spisateljica 21. veka.

Elizabet Straut (1956) američka je spisateljica nagrađena Pulicerovom nagradom za roman Olive Kitteridge (2009). Autorka je devet romana, a priče su joj objavljivane u brojnim časopisima, među kojima je i Njujorker.
Njen prvi roman Amy and Isabelle (1998) osvojio je nagradu „Art Sajdenbaum“ za debitantsku knjigu koju dodeljuje Los Anđeles tajms, kao i priznanje „Hartlend“ Čikago tribjuna.

Roman Zovem se Lusi Barton (2016) bio je u širem izboru za Bukerovu nagradu, dok je nastavak te knjige, roman Oh, William! (2021), bio u užem izboru za Bukerovu nagradu 2022. Poslednji roman o Lusi Barton, Lucy by the Sea, objavljen je 2022.

Straut je poznata i po delima Abide with Me (2006), zbirki priča Sve je moguće (2017) i romanu Olive, again (2019). Bila je i finalistkinja za nagrade „PEN/Fokner“ i „Orindž“ u Engleskoj.

Živi u Njujorku.

*

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.