Debitantski roman Lise Tadeo, autorke bestselera Tri žene. Uzbudljiv triler o ženama koje su preživele muškarce, knjiga koja će vas raniti, razgneviti i očarati.

„Izvanredan roman, uznemirujući ali briljantan.“
 BBC Radio 4 Front Row

Naratorka u Životinji je jedna od najubedljivijih književnih antiheroina – Džoun nije dopadljiva i nije lako identifikovati se s njom. Njen pogled na svet je oportunistički i hiperseksualizovan: svi muškarci su ili potencijalni seksualni partneri ili predatori, a žene su suparnice. Ona je i žrtva i počiniteljka i svedokinja nepojmljivih stvari, ali iznad svega je gnevna.

ŽIVOTINJA, Lisa tadeo, BOOKA

Postepeno otkrivajući užasne događaje kojima je Džoun prisustvovala, Lisa Tadeo je stvorila uzbudljiv triler bogat mračnim humorom i oštroumnim zapažanjima koji će vas raniti, razgneviti i očarati.

„Podsticajan i surovo samouveren debitantski roman… Proza Lise Tadeo sija, a njene opservacije zapanjuju.“
— The New York Times Book Review

Džoun je celog života trpela okrutnost muškaraca, sve vreme se dovijajući da izvuče korist iz tih nepovoljnih okolnosti i sačuva zdrav razum. Ona poznaje cenu zadovoljstva i svakodnevni užas žene prepuštene na milost i nemilost muškarcima.

Kada se njen bivši ljubavnik ubije, Džoun napušta Njujork i odlazi u potragu za jedinom osobom koja bi joj mogla pomoći da razume stvari koje su joj se dogodile. U sparnim brdima iznad Los Anđelesa, Džoun se priseća užasnih događaja kojima je prisustvovala kao dete. Za to vreme njen bes buja…

Američki psiho za #MeToo generaciju“
— The Times

Životinja je roman o ženama koje su preživele muškarce i o ženskom besu koji se previše često percipira kao ludilo. U ovom emotivnom, nezaboravnom i fascinantnom romanu Lisa Tadeo je stvorila jednu od najubedljivijih književnih antiheroina, čije razotkrivanje brutalne prošlosti drži čitaoce zatočenima do poslednje strane.

„Vešto i promišljeno, Lisa Tadeo istražuje kako muška okrutnost podstiče ženski bes. Ishod je intiman koliko i eksplozivan.“
— People

Lisa Tadeo (1980) američka je spisateljica i novinarka. Autorka je Tri žene (2019), višegodišnjeg istraživačkog poduhvata o ženskoj seksualnosti. Njen debitantski roman Životinja (2021) kompleksna je, eksplicitna i često mučna knjiga o ženama koje su preživele mušku okrutnost.

„Mračna duhovitost i sjajni uvidi… Životinja se ne plaši da otvori pitanja o seksualnom osnaživanju i pristanku, i ne pretvara se da ima jasne odgovore.“
— The Guardian

Pisala je za časopise NjujorkEskvajerElGlamur i mnoge druge. Njeni eseji uvršćeni su u antologije Best American Sports Writing i Best American Political Writing, a kratke priče osvojile su dve nagrade „Puškart“.

Živi s mužem i ćerkom u Konektikatu.