Impresivna porodična saga Lejle Slimani, autorke nagrađivanog romana Uspavaj me.

Smeštena u Maroko sredinom prošlog veka uoči rata za nezavisnost, ovo je ubedljiva i snažna priča o ženama i potčinjavanju, različitosti i identitetu, često suprotstavljenoj odanosti porodici i zemlji, i pobuni protiv tradicionalnih vrednosti.

„Lični i društveni život i svakodnevica živahno se prostiru na ovim stranicama, a mi duboko saosećamo s porodicom u središtu istorijskog sukoba. Izuzetan, snažan roman proslavljene autorke.“
— Salman Ruždi

Autorka nagrađivanog romana Uspavaj me, Lejla Slimani, impresivnom porodičnom sagom Zemlja drugih vodi nas u Maroko sredinom prošlog veka. Iako je potka romana uvod u rat za nezavisnost i bujanje marokanskog nacionalizma koji je doveo do oslobađanja od kolonijalnih stega, Slimani pomera fokus s muškaraca na žensko iskustvo rata, majčinstvo, porodične uloge i pobunu protiv tradicionalnih vrednosti.

ZEMLJA DRUGIH, Lejla Slimani, BOOKA

„U provokativnom raspoloženju ovo biste mogli nazvati romanom za odrasle: romanom koji ne uverava, ne propoveda, ne govori šta je ispravno a šta pogrešno, već jednostavno objašnjava da znati sve ne mora nužno značiti i oprostiti sve.“
— The Times

Zemlja drugih počinje 1944, kada se mlada Francuskinja Matilda zaljubi u Amina, marokanskog vojnika koji se bori u francuskoj vojsci. Posle rata oni odlaze u Maroko i Matilda se suočava sa surovom realnošću da je strankinja koja ne pripada nigde, da je žena od koje se očekuje smernost, potčinjenost i posvećenost porodici i da je biće koje zavisi od drugih.

„Predivno i uverljivo istraživanje prošlosti. Slimani demonstrira svoju magiju na istoriji vlastite porodice, s instinktom za detalje koji izazivaju najjači šok. Biće fascinantno videti kako će se razviti ostatak trilogije.“
— The Guardian

Kroz priču u kojoj se svako oseća otuđeno i živi u „zemlji drugih“, u kojoj svi traže određeno oslobođenje, Slimani postavlja pitanja šta definiše nečiji identitet, može li se protiv ustaljenih normi, koliko je moguće prilagoditi se drugačijoj kulturi i po kojoj ceni, i da li ljubav zaista ne zna za granice.

„Roman ogoljava intimno i razdiruće žensko iskustvo rata i trauma izazvanih njime. Matildino putovanje u zemlju drugih obred je prolaska kroz jezik, majčinstvo i rat. Slimani majstorski beleži sve te nijanse.“
— The New York Times Book Review

Lejla Slimani (Leïla Slimani), književnica, novinarka i zagovornica ženskih i ljudskih prava, rođena je 1981. u Rabatu, od oca Marokanca i majke francusko-alžirskog porekla. Nakon srednje škole dolazi u Pariz, gde je diplomirala na pariskom Institutu za političke studije. Okušala se kao glumica, ali se 2008. ipak opredeljuje za novinarstvo i počinje da piše za časopis Mlada Afrika.

Godine 2014. objavila je svoj prvi roman, U vrtu ljudoždera. Njen drugi roman, Uspavaj me (2016), osvojio je prestižnu Gonkurovu nagradu i preveden je na više od trideset jezika. Zemlja drugih (2020) prvi je deo planirane trilogije zasnovane na istoriji njene porodice.

Objavila je i nekoliko knjiga eseja, od kojih Sexe et Mensonges: La Vie Sexuelle au Maroc (2017) sadrži ispovesti žena s kojima je razgovarala dok je bila na književnoj turneji po Maroku.

Živi i radi u Parizu.

Knjigu možete kupiti preko BOOKA sajta ili u knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.