Kako preživeti brak, materinstvo, profesionalnu (ne)ostvarenost, približavanje zrelih godina i ponovo brak?

Gde potražiti ono što se u međuvremenu negde izgubilo? I kako pronaći snagu da se krene dalje, uprkos svemu? 

Novi roman objavljen od strane izdavačke kuće BOOKA, „Zavod za nagađanje“, autorke Dženi Ofil, na duhovit i beskompromisan način uvlači čitateljke i čitaoce u svoj svet lucidnog sumiranja bračnih i porodičnih (ne)jednačina. Napisan jedinstvenim svedenim stilom, oštrouman i povremeno urnebesno smešan, ovo je roman kojem ćete se bezbroj puta vraćati.

„Zadivljujući primer pripovedačkog umeća… Svaki red je očaravajući, savršeno naoštren vrh strele uperene u vaše srce.“
Vanity Fair

ZAVOD ZA NAGAĐANJE, Dženi Ofil, BOOKA

„Čas izuzetno zabavan, čas bolan; prostodušno otvoren, ali pritajeno ironičan… roman Zavod za nagađanje je još moćniji upravo zato što na prvi pogled deluje tanano. Njegovi dubina i intenzitet polako ali sigurno uvlače se čitaocu pod kožu.“
Džejms Vud, New Yorker

Nekada su se dopisivali, a adresa pošiljaoca uvek je bila ista: Zavod za nagađanje. Nekada su bili mladi, hrabri i ustreptali od iščekivanja onog što budućnost nosi. Venčali su se, dobili dete i pregrmeli sve one sitne trzavice porodičnog života.

Ali onda, polako i tiho, nešto počinje da se menja. Godine prolaze, strah se uvlači u kosti a sumnje se gomilaju, sve dok se u jednom trenutku njihov zajednički život naprosto ne raspadne, nakon čega moraju da svedu račune i shvate šta su izgubili, šta je preostalo i šta žele.

Napisan sa čudesnom lucidnošću poezije, roman Zavod za nagađanje klizi duž nazubljenih ivica savremenog braka pričajući priču istovremeno mračno zabavnu, iznenađujuću i mudru.

Priznata autorka nam ovom prilikom nudi tanak ali očaravajući prikaz jednog braka – pitko razmišljanje o misterijama bliskosti, poverenja, vere, znanja i stanja sveopšteg rasula koje nam je svima zajedničko.

Jedna od deset najboljih knjiga godine po književnoj kritici New York Timesa.
Roman Zavod za nagađanje proglasili su najboljom knjigom godine: New YorkerBoston GlobeMinneapolis Star TribuneVogueElectric Literature i Buzzfeed.

„Izuzetno originalan, prodoran i neodoljiv, Zavod za nagađanje je iscepkan roman koji u isto vreme i ubada i svetluca. Jedna od onih knjiga koje ćete do izbezumljenja citirati prijateljima, ali im neće biti baš najjasnija dok im je na kraju ne poklonite i dok je i sami ne pročitaju.“
Džon Self, Guardian

Dženi Ofil je autorka romana Poslednje stvari, koji je New York Times proglasio zapaženom knjigom godine i koji se našao u najužem izboru L.A. Timesa za Nagradu za prvu knjigu.

Zajedno sa Elisom Šapel radila je na uređivanju dveju antologija eseja, Prijatelj koji se izvukao i Novac menja sve.

Među njenim dečjim knjigama nalaze se i 17 stvari koje više ne smem da radim11 ogleda koji nisu uspeli i Sparki. Predaje na odsecima za književnost na Univerzitetu Kvins, Bruklinskom koledžu i Univerzitetu Kolumbija.