Antara, žena koju je majka zapostavljala i zlostavljala, suočena je s tim da treba da brine o dementnoj majci koja se nikad nije starala o njoj. Iako se mit o majčinskoj ljubavi i podrazumevanoj požrtvovanosti jeste preispitivao i preispituje se u književnosti, retko ko je tako upečatljivo i zastrašujuće ogoljeno pisao o ambivalentnosti, ogorčenosti i izdaji kao što to čini Avni Doši.

Zagoreli šećer je uznemirujući, snažan prvenac, zapanjujući u svom jedu i razoružavajući u svom humoru od prve rečenice.“
— The Guardian

U mladosti je Tara bila buntovna i nemarna. Napustila je brak bez ljubavi da bi se pridružila ašramu, bila je prosjakinja, a zatim je provela godine jureći razbarušenog umetnika beskućnika – sve sa Antarom, ćerkom koju je zapostavljala i zlostavljala. Sad kad počinje da zaboravlja, njena odrasla ćerka se suočava s tim da treba da brine o ženi koja se nikada nije starala o njoj.

„Divno napisano sa zapanjujućim opisima ‒ istovremeno emotivno teško i zajedljivo.“
— Žiri Bukerove nagrade 2020.

Vešto se krećući između Indije osamdesetih godina prošlog veka i sadašnjeg doba, Avni Doši raspetljava čvor sećanja koji veže majku i ćerku. Da li je Tarin gubitak pamćenja stvaran? Da li su Antarine uspomene istinite? Da li je moguće oprostiti zanemarivanje i sebičnost?

ZAGORELI ŠEĆER, Avni Doši, BOOKA

Britak i vispren, Zagoreli šećer je roman o ljubavi i izdaji između majke i ćerke, ali i o varljivosti sećanja. Uvršten u uži izbor za Bukerovu nagradu 2020, ovaj maestralan debi ispituje šta možemo sa sigurnošću znati o nama bliskim osobama i, u širem smislu, o sebi.

„Neverovatno. Izvrsno napisano, bolno ushićujuće, nemoguće da se ostavi… Počnite zbog tečnog stila, nastavite zbog ključalog besa.“
— Observer

„Lagala bih ako bih rekla da se nikad nisam radovala majčinoj nesreći.“
Kada roman počne ovako razornom uvodnom rečenicom, znate da je pred vama nezaboravna knjiga.

Zagoreli šećer je provokativan prvenac američke spisateljice Avni Doši o Antari, koju je majka Tara zapostavljala i zlostavljala. Kada Tara počne da zaboravlja, Antara, suočena s tim da treba da se brine o majci koja se nije starala o njoj, traži način da se pomiri s proganjajućom prošlošću.

Zagoreli šećer je delo izvanrednog uvida, hrabrosti i sofisticiranosti… Nije da je Doši napisala nešto što niko ranije nije, već je napisala nešto što niko nije izrazio tako impresivno i ogoljeno.“
— The Washington Post

Iako odnos majke i deteta može biti pun konflikata, majčinstvo se percipira kao ispunjujuće i prirodno, uz podrazumevanu požrtvovanost i nesebičnost. Bilo kakva naznaka ambivalentnosti ili ogorčenosti u tom odnosu izaziva nelagodu. Avni Doši zastrašujuće ogoljeno piše upravo o tome.

„Avni Doši nije samo talentovana spisateljica, ona je umetnica. Njene rečenice su britke i razorno precizne. Nigde nema beskorisnih reči, nema krhotina, nema kitnjastosti iza kojih se može sakriti. Ovako neukrašen i neposredan glas toliko je originalan da ga želite iznova čuti.“
— The New York Times Book Review

Oštar poput britve i prošaran sarkastičnim dosetkama, ovaj maestralni debi uvršten u uži izbor za Bukerovu nagradu 2020. govori o okrutnosti, ljubavi, izdaji i boli, istovremeno otvarajući pitanje šta sa sigurnošću možemo znati o najbližima. Avni Doši, Amerikanka indijskog porekla, rođena je 1982. u Nju Džerziju, ali je često odlazila kod majčine porodice u Punej. Završila je studije istorije umetnosti, nakon kojih je radila u indijskim galerijama.

Svoj debitantski roman, Devojka u belom pamuku, o kompleksnom odnosu majke i ćerke, pisala je sedam godina. Roman je u Indiji objavljen 2019. Sledeće godine objavljen je u Engleskoj pod imenom Zagoreli šećer i ušao u uži izbor za Bukerovu nagradu.

Živi u Dubaiju s mužem i dvoje dece.