Dirljiva i jedinstvena knjiga u kojoj se Jergović vraća u opkoljeno Sarajevo i piše o običnim ljudima u nenormalnim okolnostima, o njihovim sudbinama, strahovima i nadanjima. Trojica za Kartal je briljantno ostvarenje, knjiga koja bez romantizovanja rata i lažne sentimentalnosti govori ne o ratu, već o životu.

U zbirci priča Trojica za Kartal Jergović se vraća u opkoljeno Sarajevo i piše o sudbinama svojih ondašnjih sugrađana s kojima je delio život pod snajperskim mecima i granatama.

Jergović ne opisuje direktno borbe, krvoprolića, pogibije u potrazi za hranom ili vodom, već piše o običnim ljudima u nenormalnim okolnostima, o njihovim sudbinama, željama, strahovima i nadanjima; njegova knjiga je o životu i upravo u tome se i ogleda sva potresnost ovih priča.

TROJICA ZA KARTAL, Miljenko Jergović, BOOKA

O opkoljenom Sarajevu Jergović je pisao u svom proznom prvencu, zbirci Sarajevski Marlboro, koja je objavljena 1994. Trojica za Kartal je njena knjiga bliznakinja – Jergović je, naime, odlučio da kao stariji i zreliji pisac napiše knjigu koja je u tematskom smislu, po rasporedu i strukturi kopija Sarajevskog Marlbora, premda nijedna priča nije ponovljena. Otuda podnaslov Sarajevski Marlboro remastered.

Ovaj nesvakidašnji povratak vlastitom delu moćan je i duboko potresan i, bez obzira na to da li ste čitali Sarajevski Marlboro ili ne, ne smete ga propustiti.

Miljenko Jergović (Sarajevo, 1966.) književnik je i novinar koji živi na selu nedaleko od Zagreba. Prvi novinski tekst objavio je 1983, a prvu pesničku zbirku Opservatorija Varšava 1988. Kritičari smatraju da njegovom zbirkom priča Sarajevski Marlboro iz 1994. počinje trend tzv. stvarnosne proze.

Zatim objavljuje još nekoliko zbirki priča (Mama LeoneInšallah MadonaInšallah) te desetak romana, među kojima su Vjetrogonja Babukić i njegovo dobaRodDvori od oraha i Ruta Tannenbaum.

Dela su mu prevedena na više od dvadeset jezika.

Knjigu možete kupiti preko BOOKA sajta ili u knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.