Veliko nam je zadovoljstvo da vam predstavimo pobednički rukopis drugog BOOKA godišnjeg konkursa za najbolji neobjavljeni roman – Šutnju, autora Mladena Milinova.

Ovaj izuzetan roman o traumi prećutanog, potisnutog i zakopanog istakao se među skoro 400 pristiglih rukopisa autentičnim glasom, uverljivim dijalozima i brižljivo vođenim pripovedanjem.

Šutnja prati Mlađana, na prvi pogled uspešnog tranzicionog pobednika, od jutra do sumraka, dok automobilom krstari istočnom Bosnom. Mlađan putuje koliko po bosanskim predelima toliko i po ličnim uspomenama i kolektivnim sećanjima iz zemlje koje odavno nema i rata koji je sve zauvek promenio. Živopisni i suptilno duhoviti dijalozi u kontrastu su s mučnim dilemama, a rastuća zebnja kulminira suočavanjem s demonima prošlosti od kojih Mlađan pokušava da pobegne.

ŠUTNJA, Mladen Milinov, BOOKA

Unutrašnja potera za ponovnim pronalaženjem smisla, razapetost između dva vrednosna okvira, prikriveno nežan odnos supružnika i nerazumevanje novih generacija tek su neke od tema ovog višeslojnog on the road romana. Ipak, najsnažniji utisak ostavlja privid funkcionalnosti ispod kog se promalja krivica koja se ne može izraziti rečima. Šutnja je roman koji će dugo odjekivati u sećanju čitalaca.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

*

Mladen Milinov rođen je 1981. u Beogradu, glavnom gradu tadašnje SFRJ. Pripovedanjem ga je začarala baka Dragica, koja je svaku priču pričala kao da joj se dešava pred očima.

Iako je završio studije književnosti, veliki je zaljubljenik u film i video-igre. Na video-igre ne uspeva da dođe na red od ćerki, pa se poražen povlači u kuhinju i mahnito peče palačinke, gde mu društvo pravi uvek nasmejana supruga s knjigom u ruci.

Baš kada je počeo da se miri s mogućnošću da će za njegove priče biti mesta samo uz palačinke i pekmez, dešava se konkurs izdavačke kuće Booka 2022, na kom je njegov roman Proročica ušao u najuži izbor. To mu daje silovit vetar u leđa da napiše Šutnju.