Nebesa su nalik na kameleona, neobičan i prelep hibrid… Samouverena proza Njuman u isto vreme je senzualna i kontrolisana.“
— The New York Times Book Review

Neobičan i zabavan spoj istorijske fikcije, fantastike o putovanju kroz vreme i ljubavne priče. Dirljiva knjiga o snovima, posledicama naših postupaka, osećaju izgubljenosti i nemogućnosti prihvatanja bolne stvarnosti.

„Genij Sandre Njuman leži u finom balansiranju vremenskih tokova i svetova tako da sve deluje besprekorno – da ne pominjemo i veoma zabavno. Narativ se vešto plete, a arhaični jezik je u naletima šaljiv i nežan.“
— The Guardian

Nebesa američke spisateljice Sandre Njuman neobičan su spoj istorijske fikcije, fantastike o putovanju kroz vreme i ljubavne priče.

NEBESA, Sandra Njuman, BOOKA

Kejt i Ben se zaljubljuju u Njujorku 2000. godine, u svetu bez siromaštva i zagađenja, u kome Džordž Buš mlađi nije pobedio na izborima. Kejt se, međutim, u snu prenosi u prošlost, gde živi kao Emilija, ljubavnica plemića u elizabetanskoj Engleskoj.

„U ovoj dirljivoj ljubavnoj priči Njuman razmatra pitanje delovanja pojedinca na svet dok stvara alternativne univerzume, stvarnosti, pa i završetke… Provokativno.“
— Booklist

Svaki put kad Emilija promeni nešto u prošlosti, Kejt se budi u drugačijoj sadašnjosti. I svaka sadašnjost gora je od prethodne, zapravo – i to je ono što nas najviše boli – svaki put kad se probudi, sadašnjost sve više liči na našu, a ona je jedina koja se seća boljeg sveta.

Ben, koji spava i budi se kao Ben u sadašnjosti koju prepoznaje, pokušava da objasni da je tako oduvek bilo i pita se da li žena koju voli gubi razum. Kejt je primorana da prihvati novu stvarnost, klimatske promene, ratove, tragedije i otuđenost.

Zabavna i visprena knjiga o snovima i posledicama naših postupaka koja otvara pitanja da li je čovečanstvo osuđeno na propast i možemo li zaista poznavati neku osobu, Nebesa su istovremeno i potresna priča o osećaju izgubljenosti i nemogućnosti prihvatanja bolne realnosti.

 „Kompleksno delo koje ne treba propustiti, autorke koja zaslužuje široku prihvaćenost.“
— Kirkus Reviews

Prenoseći čitaoca između prošlosti bogate detaljima i moguće budućnosti, Nebesa su moćan podsetnik na posledice naših postupaka i potresno svedočanstvo o tome da su ljudi koje volimo predodređeni za promenu.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.

***

Sandra Njuman rođena je 1965. u Bostonu. Studirala je u Politehničkoj školi centralnog Londona i na Univerzitetu Istočne Anglije. Predavala je književnost na nekoliko američkih univerziteta, a njeni radovi su objavljivani u časopisima Harpers, Granta i drugim publikacijama.

Autorka je romana The Only Good Thing Anyone Has Ever Done (2002), nominovanog za Gardijanovu nagradu za debitantsku knjigu, Cake (2008), The Country of Ice Cream Star (2014) i Nebesa (2019), koja su se našla na listi najboljih knjiga po izboru Njujork tajmsa. Napisala je i memoare Changelling (2010), vodič kroz zapadnu književnost The Western Lit Survival Kit: How to Read the Classics Without Fear (2012), i zajedno s mužem Hauardom Mitelmarkom vodiče How Not to Write a Novel (2008) i Read This Next (2010).
Živi i radi u Njujorku.