Šta je privatnost u digitalnom dobu? Gde je granica virtuelnog egzibicionizma? Imaju li roditelji prava da izlažu intimne trenutke svoje dece? – ovo su tek neka od pitanja koja otvara roman Deca su zakon Delfin de Vigan.

„Između vrlo dobro osmišljenog trilera i društvenog romana, De Vigan još jednom pošteno i dirljivo sagledava ono što ona naziva nevidljivim nasiljem.“
Le Parisien

Prikazujući porodicu u kojoj granica između javnog i privatnog gotovo da ne postoji i postepeno otkrivajući „nevidljivo nasilje“ kojem su deca influenseri izložena, Delfin de Vigan otvara pitanja šta je privatnost u digitalnom dobu, gde su granice virtuelnog egzibicionizma i imaju li roditelji prava da izlažu intimne trenutke svoje dece.

„Mračno i uzbudljivo zaranjanje u svet Jutjuba i dece influensera koju roditelji snimaju u potrazi za slavom i novcem.“
L’Obs

Uzbudljiv triler koji prati istragu otmice šestogodišnje Kimi, zvezde kanala na Jutjubu koji vodi njena majka, u poslednjoj trećini pretvara se u distopijsku viziju bliske budućnosti u kojoj se vide psihološke posledice preterane izloženosti društvenim mrežama.

„U svom novom romanu, De Vigan istražuje posledice rijalitija na porodični život. To je roman koji govori o deci koju pokazujemo, ali i o onoj koju svi kriju u sebi.“
Le Monde des Livres

De Vigan vešto slika portret porodice u kojoj granica između javnog i privatnog gotovo da ne postoji, u kojoj je svaki trenutak izrežiran i unapred smišljen radi pridobijanja što više lajkova, sponzorisanih ugovora, pratilaca i slave. Postepeno otkrivajući „nevidljivo nasilje“ kojem su deca influenseri izložena, čitaoci će se zapitati nije li otmica Kimi zapravo čin milosrđa.

Delfin de Vigan (1966) francuska je spisateljica, scenaristkinja i rediteljka. Njena prva zapaženija knjiga je No i ja (2008), koja je dobila Nagradu biblioteka, a kasnije je, 2010, i ekranizovana. Romani Podzemni sati (2009), koji se bavi mobingom, i Ništa se ne suprotstavlja noći (2011), u kojem autorka opisuje bipolarni poremećaj od kog je njena

DECA SU ZAKON, DELFIN DE VIGAN, BOOKA

majka bolovala, bili su u izboru za Gonkurovu nagradu. Za oba dela dobila je brojne druge nagrade. Njen takođe višestruko nagrađivani roman iz 2015, Prema istinitoj priči, ekranizovao je Roman Polanski 2017.

U svojim delima govori o ličnim i porodičnim problemima i psihičkim poremećajima, ali i o problemima koji muče moderno društvo, poput beskućništva, nasilja na internetu i iskorišćavanja dece u komercijalne svrhe. Njen poslednji roman, Deca su zakon (2021), bavi se posledicama preteranog izlaganja dece na društvenim mrežama.

Knjigu možete možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 792 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.