Crkni, ljubavi je roman o banalnosti bračnog odnosa, o čežnji za slobodom, o strasti i njenom odsustvu, roman o ženi koja se bori sa postporođajnom depresijom, svesnoj da ne uspeva da bude ono što od nje očekuje, preplavljenoj bolnim osećajem zatočenosti u ulozi majke i supruge. Maestralan roman jedne od najradikalnijih savremenih latinoameričkih autorki.

U francuskoj zabiti, mlada žena se bori sa svojim demonima – uloga majke i supruge ne da je ne ispunjava, već je troši i uznemirava. Oseća se zatočeno u okruženju kojem ne pripada i čezne za slobodom, svesna je da ne uspeva da bude ono što od nje očekuju, ali želi osećaj pripadanja, žudi za idiličnim porodičnim životom, istovremeno maštajući o tome da naudi sebi ili drugima.

„Neobuzdana i neukrašena, proza Arijane Harviks je divlje lepa… Portret majčinstva, strasti i mentalne bolesti koji udara u stomak.“
— Kirkus Reviews

CRKNI, LJUBAVI, Arijana Harviks, BOOKA

Isprekidanim, na momente maničnim unutrašnjim monologom glavne junakinje na ivici ludila, Crkni, ljubavi istražuje destabilišuće učinke strasti i njene odsutnosti, rutinu i banalnost bračnog odnosa, razotkrivajući brutalnost očekivanja da majčinstvo podrazumeva potpuno potčinjavanje sebe potrebama drugog bića.

„Hipnotišuća pripovedna snaga.“
— La Nación

Intenzivan i bolan, na momente uznemirujući, a ipak poetičan i neobuzdano lep, ovaj roman predstavlja jedinstveno čitalačko iskustvo koje se ne zaboravlja.

”Arijana Harviks vrlo ogoljeno i smelo koristi radikalnu kritiku klišea, tipskog poimanja porodice i konvencionalnosti bračnog odnosa, razbijajući tabue o ulozi žene u njima.

Ovu prozu u formi toka svesti glavne junakinje – mlade žene koja prolazi kroz teškoće u prihvatanju uloge majke i supruge – prožimaju ironija, erotizam, humor, nabujala seksualnost i nasilni porivi u suočavanju s bolnim osećajem teskobe i zatočenosti u životnom okruženju kojem ne oseća da pripada.

„Arijana Harviks ima svež i odvažan glas, mračno uzbudljivu i privlačnu literarnu harizmu.“
 Cruja Šalev, autorka romana Ljubavni život

Spram rutine svakodnevice i banalnosti bračnog odnosa, mislima glavne junakinje promiču poetične senzualne slike, pokatkad nadrealne i halucinantne, pa se briše jasna granica između snoviđenja i realnosti. Njene dane u kući na selu, između muža i deteta, pohodi žudnja koja se ničim ne može zadovoljiti, što je povremeno nagna na beg u šumu, u divljinu koju doživljava kao svoju istinsku postojbinu, ali istovremeno i kao među oko svog života.

„Harviks uspeva da namami čitaoce u mračne aspekte ljudskog uma.“
— Publishers Weekly

Britak stil, ponekad sirov, ponekad poetičan, eliptične rečenice, kratka poglavlja, kao i šarolik jezik začinjen žargonskim i anahronim izrazima, čine ovu neobičnu i na trenutke pomalo uznemirujuću prozu intenzivnom, živom i upečatljivom, a neretko je zbog načina pripovedanja upoređuju s prozom Virdžinije Vulf.”

― Vesna Vidaković

Arijana Harviks rođena je u Buenos Ajresu 1977. godine. Završila je studije filmskog scenarija, dramaturgije, izvođačkih umetnosti i komparativne književnosti. Objavila je romane Crkni, ljubavi (2012), La débil mental (2014), Precoz (2015), Degenerado (2019). Njena dela su adaptirana za film i pozorište, a Harviks se smatra jednim od najradikalnijih glasova nove argentinske proze.

Crkni, ljubavi impresionira snagom naratorkinog neutaživog besa.“
— The New York Review of Books

Roman Crkni, ljubavi dobio je Nagradu za knjigu godine koju dodeljuje argentinski list La Nación; englesko izdanje (Die, My Love) nominovano je za priznanja „Republic of Conciousness“ i „Man Booker International“ 2018, a nemačko izdanje (Stirb doch, Liebling) za „Internationaler Literaturpreis“ 2019. Roman je preveden na više od dvadeset jezika.

Harviks živi u Francuskoj od 2007. godine.