Ono što serija Little Fires Everywhere ima zajedničko sa svojim izvornim materijalom je njegova sposobnost da vas osvoji i zakuca za mali ekran od samog početka.

Little Fires Everywhere je efektna, glumački dobro odigrana drama, sa nekim trenucima stvarne dubine. Ti trenuci stvarne dubine samo su me poželeli da takve trenutke doslednije postižem.

Čim je 2017. godine objavljen roman Mali požari svugde, američke autorke Celeste Ng, bio je jasan kandidat za naslov „Sledeće Velike Male Laži“.

Pročitajte i ovo: EMA, omiljena komedija Džejn Ostin o potrazi za savršenim parom i srećom do kraja života

Samo nekoliko meseci kasnije najavljena je TV adaptacija, u kojoj su Kerry Washington i Reese Witherspoon, producentkinja i zvezda serije Big Little Lies, producirale i glumile glavne uloge u limitiranoj verziji romana Celeste Ng.

Serija je počela sa prikazivanjem – prve tri epizode ​​objavljene su u sredu, 18. marta, na Hulu, a svaka sledeća epizoda prikazivaće se nedeljno – i čini se da će se svideti istoj publici koja je bila uvučena u priče o mamama iz Montereja koje trguju tračevima i dobro skrivenim, mračnim tajnama.

Pročitajte i ovo: Serija ”Moja briljantna prijateljica” (sezona 2) vraća se kako bi vam slomila srce

Serija se otvara stravičnim incidentom – paljenjem kuće porodice Richardson – i osećajem misterije oko toga ko je odgovoran za to i zašto se to dogodilo. Odvija se u gradu, Shaker Heights, u Ohaju, koji je pretežno beo i prilično ponosan na svoj kapacitet da odgaja dobro obrazovanu, lepo vaspitanu i odgojenu decu.

U odnosu Elene Richardson (Witherspoon), žene primer za ultra organizovanu, uštogljenu, zaposlenu, društveno priznatu i angažovanu majku, i Mie Warren (Washington), umetnice i samohrane mame koja se doseljava u Shaker Heights i iznajmljuje kuću od Elene, postavlja se pitanje o tome ko se čini prikladnim roditeljem i o tome kako se rasa i klasa uklapaju u ta shvatanja.

Pročitajte i ovo: Poslednja sezona špijunskog serijala HOMELAND: Da li je moguće da je (konačno) kraj?!

Njihova veza, takođe, pruža meso za dosta nabijenih sukoba i napetih trenutaka.

U principu, privilegovana, rasistička-ali-toga-sama-nije-svesna bela žena i slobodno misleća, jebe-mi-se-za-sve crna žena ne idu jedna s drugom.

Serija Mali požari svugde zaista ne izgleda kao kopija Velikih, malih laži, iz razloga i dobrih i loših.

Pročitajte ovo: Serija BAGHDAD CENTRAL, uzbudljivi triler koji preispituje prisustvo zapadnih sila u Iraku

Radnja je postavljena 1997. godine i mnogo je blaža po svojoj kritici elitizma i načinima na koje pripadnici bele više klase prenose osećaj prava na svoju decu. Ali kako epizode napreduju, sve više melodramatični osećaji se uvlače u priču, dok istančani osećaji, koji su Ng-ovu knjigu učinili tako inteligentno prefinjenom, pomalo blede.

Naročito u kasnijim epizodama, serija – koju je stvorila tzv. šoumejkerka Liz Tigelaar, a čiji krediti uključuju Casual i Bates Motel – svoje ključne tematske tačke ističe u prvi plan, umesto da ih suptilno priziva.

Pročitajte i ovo: Druga sezona britanske hit serije SEKSUALNO VASPITANJE je u etru – gledajte bezobrazno zabavnu seriju o seksualnom sazrevanju

U svakom slučaju, preporučujemo vam da svakako pogledate seriju.

U seriji igraju Reese Witherspoon (Big, little lies, Pravna plavuša), Kerry Washington (Scandal), Rosemarie DeWitt, Joshua Jackson (The Affair), Jade Pettyjohn, Jordan Elsass, Gavin Lewis, Megan Stott, Megan Stott, Lexi Underwood, Lu Huang, Jaime Ray Newman.

Režijom su se pozabavili Lynn Shelton i Michael Weaver.