Konačno serija vredna bindžovanja!

Priča je bazirana na politički osetljivom ubistvu, koje prisiljava dva suprotstavljena detektiva, različitih moralniih načela i etničkog porekla, da zajedno stupe u bitku sa berlinskim podzemnim svetom, usput se suočavajući sa sopstvenom demonima.

Popriilično oprezno pristupila sam gledanju serije Dogs of Berlin jer dosadašnja nemačka produkcija nije baš pouzdan garant kvaliteta u žanru akcione, krimi drame, iako je trejler nagoveštavao solidnu akciju, ali već prva epizoda oduvala je svu moju skepsu i nepoverenje, zasnovano na predrasudama, ali i dosadašnjem iskustvu. Više nema dvojbe, Nemci su naučili da prave odlične serije.

Pročitajte i ovo: Kloi Bendžamin – Besmrtnici, najbolji američki roman godine

Zanimljivo je da glavnu ulogu u seriji Dogs of Berlin igra glumac Feliks Kramer, koji je igrao u, takođe, odličnoj nemačkoj seriji, Dark, snimljenoj skoro pre dve godine, inače, prvoj nemačkoj seriji u produkciji Netfliksa.

Pročitajte i ovo: Miljenko Jergović – Selidba

Atmosfera u seriji Dogs of Berlin je baš onakva kakvu grad Berlin nosi u sebi ili bar kakav je moj utisak – sve je sivo, memljivo, močvarno, jer inače Berlin leži na močvarnom tlu, vlažno, a sterilno. Tu underground učmalost razbija multietnička demografska struktura – podjednaka zastupljenost Nemaca i emigranata, sada već druge generacije Turaka i eks Jugovića, kako među negativcima, tako i pozitivcima.

Pročitajte i ovo: Gospođa Vilson, skandalozna drama o bigamiji

Akcija je brza i drži pažnju gledalaca. Drama duboka, jer likovi su vešto izbalansirani, svaki od njih ima svoju pozitivnu stranu, ali demone sa kojima se bori. Likovi su sjajno izgrađeni, kroz brze i kratke kadrove, odlične asocijacije, tako da već u prvoj epizodi gledaoci imaju kompletnu sliku o svakom od njih, kao da ste preleteli iz prve u petu epizodu, što vas od prvog trena vezuje za fotelju.

Pročitajte i ovo: Najbolji romantični, praznični filmovi svih vremena

Režiju potpisuje Kristijan Alvart, a u seriji, pored pomenutog Kramera, igraju Fari Jardim, Ana Marija Mihe, Katarina Šitler, Urs Rehn i drugi.

Sve u svemu, odlična serija, još bolja zabava. Preporučujemo vam da odvojite deset sati vremena da pogledate seriju Dogs of Berlin, rađenoj u produkciji Netflliksa.