Čuveni detektiv Julien Baptiste (Tchéky Karyo), sa suprugom na odmoru u Amsterdamu, pomaže u istrazi svojoj bivšoj devojci, sada šefu policije u Amsterdamu.

Baptist (Batist, franc.), šestodelna spin-off serija nastala od sjajnog trilera The Missing, u kojoj Tchéky Karyo nastavlja da igra glavnu ulogu detektiva Juliena Baptistea, sada biva uvučen u veliku zaveru trgovine belim robljem, koja je progutala nećaku Engleza (Tom Hollander) i preti da ugrozi bezbednost Baptistovove žene, Celie (Anastasia Hille).

Lepo je ponovo videti sjajnog detektiva Baptista ili na francuskom – Batista! Oporavivši se od operacije na mozgu, on je tehnički zdrav, ali kako nas stalno podseća, ”nisam više čovek kakav sam ranije bio”, naime, nije više tako brz i oštrouman kao pre. Što je problem, jer mlada žena koja je nestala je zavisnica od droge, baš kao što je nekad bila i njegova kći. Oseća ličnu povezanost sa slučajem, osećaj krivice, grižu savesti, stoga, spreman je da poskakuje sve do gorkog kraja.

Pročitajte i ovo: Seksualno obrazovanje – bezobrazno zabavna serija o seksualnom sazrevanju

Sve se sve dešava u prelepom Amsterdamu, postojbini četvrti crvenih fenjera i nepreglednih polja lala, zavodljivom svetu razvrata i legalizovane marihuane, stoga i ne čudi što je priča o trgovini devojkama, koje bivaju uvučene u prostituciju, protiv svoje volje, baš tu smeštena.

Pročitajte i ovo: Serija Dogs Of Berlin

Pored toga što je ovo još jedan sjajan triler, sa brzom radnjom i neslućenim obrtima, serija ima i edukativnu notu, navodeći kako je lako da devojčice, devojke, žene upadnu u zamku trgovine ljudima, iz koje gotovo da nema povratka – sediš u kafiću, priđe ti privlačan muškarac, pozove te na piće, sedneš u njegov auto i povratka više nema.

Pročitajte i ovo: Patrick Melrose – briljantna saga o odrastanju kroz bolnu traumu

Nova drama Harryja i Jacka Williamsa, rađena u BBC produkciji, obećava dobru zabavu za nas gledaoce, a Tchéky Karyo, kao detektiv Baptist, je maestralan.

Pročitajte i ovo: Gomora – serija o najozloglašenijoj napuljskoj mafiji

Sjajna gluma, napet triler, odlična produkcija, ukratko, serija vredna bindžovanja. Uživajte u gledanju!