Italijanska serija Gomora, o najozloglašenijoj mafiji na svetu, napuljskoj mafiji Kamora (Camorra), svakako jeste jedna od najboljih, ako ne i najbolja u žanru krimi – triler – drama, koje se trenutno prikazuju.

Inače, serija je nastala na osnovu knjige italijanskog novinara i pisca Roberta Savijana, pod istim nazivom, koji je na vrlo realan i verodostojan način predstavio način funkcionisanja Kamore, napuljske mafije.

Nedugo po objavljivanju, knjiga je postala hit u celom svetu, na osnovu koje je najpre snimljen film, više u dokumentarnom maniru, a potom i serija koja je, takođe, postala svetski hit i jedna od najgledanijih, sada već, kultnih, italijanskih serija.

Međutim, upravo zbog svega toga, ponajviše verodostojne i autentične priči o mafiji, pisac Roberto Savijano, živi pod stalnom, 24/h policijskom pratnjom i skrivenim identitetom zbog pretnji koje dobija od napuljske mafije.

U Evropi, Kamora (Camorra) je ubila više nego bilo koja druga kriminalna ili teroristička organizacija. Jednu osobu, svaka tri dana, zvanično ukupno 4.000 ubijenih za poslednjih 30 godina. Napuljsko naselje Scampia najveće je prodajno mesto droge pod otvorenim nebom na svetu. Samo jedan klan dnevno zaradi i do pola miliona evra. Camorra ulaže u razne poslove, najviše, nekretnine u celom svetu. Učestvovali su i u obnavljanju Bliznakinja u Njujorku.

Tvorci serije daju zaista briljantan i autentičan uvid u svet organizovanog kriminala u Napulju, i to, vrlo realno, neušminkano i bez holivudskih klišea. Serija je snimana u autentičnoj scenografiji napuljskog pregrađa Skampija, što celoj priči daje posebno realnu i dodatno snažnu sliku jer gledaoce mnogo jače uvlači u priču, dajući utisak kao da ste tamo, na licu mesta. Napetost ne jenjava, od prve do poslednje epizode.

Ovo nije serija tokom koje ćete da skrolujete po telefonu prilikom gledanja jer će vam oči kao magnetom biti prikovane za ekran sve vreme.

U toku je treća sezona, u kojoj glavne uloge igraju Marko D’Amore i Salvatore Espozito. Ispunite slobodno vreme na kvalitetan način. Obavezno pogledajte seriju Gomora (Gomorrah).