Premijernim izvođenjem muzičkog spektakla “Zojkin stan”, Mihaila Bulgakova, u režiji gošće iz Makedonije, rediteljke Nataše Poplavske, u kom glavnu ulogu igra Ana Sofrenović, otpočela je nova pozorišna sezona u Beogradskom dramskom pozorištu.

Nataša Poplavska spada među najzanimljivije savremene makedonske pozorišne stvaraoce, a među naslovima koje je inscenirala u poslednjih 20 godina, izdvajaju se postavka mjuzikla “Čikago” Boba Fosija i Freda Eba, sa koreografom Olgom Pango, “Figurae veneris historiae” i “Bahanalije” Gorana Stefanovskog, Aristofanova “Lizistrata”, Šekspirov “Mletački trgovac”, “Bure baruta” Dukovskog.
BDP

Njen rediteljski rukopis zasnovan je na principima „totalnog teatra“, koji spaja elemente muzičke, plesne, dramske i vizuelne umetnosti. Posvećena je razvoju teatarskih formi poput mjuzikla i kabarea na mekedonskoj pozorišnoj sceni. Dobitnik je brojnih priznanja na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima.

Bulgakovljeva tragična farsa “Zojkin stan” kritički slika grupu likova koja predstavlja sve aspekte nekadašnjeg novog sovjetskog društva. Dobro je poznavao probleme života u Moskvi, u tim za njega gladnim godinama, a ideju je i dobio čitajući o racijama na kockarnice i javne kuće koje su tada otvarane u privatnim stanovima. “Zojkin stan”, koji sam pisac karakteriše kao „tragičnu bufonadu”, premijerno je izveden 1926. godine u moskovskom Teatru Vahtangov. Mihail Bulgakov spada u vodeće sovjetske dramske pisce u dekadi posle Oktobarske revolucije. Napisao je četiri drame od 1925. do 1928, koje su sa simpatijama gledale na predrevolucionarnu inteligenciju, a na satiričan način osvetljavale novu sovjetsku birokratiju.

Sama priča o smutnom post-revolucionarnom vremenu profitera i korupcije izuzetno je aktuelna i danas, a rediteljka Bulgakovljevu priču uz pomoć izuzetnih saradnika – Maje Mitić, autorke kompleksnog scenskog izraza i kompozitora Ognjena Atanasovskog obogaćuje i muzičko-plesnim scenama.

U predstavi igraju Ana Sofrenović, Andreja Kuzmanović, Milan Čučilović, Milorad Damjanović, Milica Milša, Sandra Bugarski, Savo Radović, Nada Macanković, Anđela Popović, Jelena Rakočević, Milica Petrović, Saša Đurašević, Arsenije Tubić, Aleksandar Stoimenovski, Miloš Lazarov, Kristina Jovanović i Ljubomir Ćustić.