U petak, 13. novembra, sa početkom u 20 sati, na sceni Bitef teatra premijerno biće izvedena predstava ,,Peti park”, u režiji Borisa Liješevića.

SRT_17831

Ovo je prvo igranje komada nakon premijere 11. jula u okviru BELEF-a.

,,Peti park” se od novembra nalazi na redovnom repertoaru Bitef teatra. Naredno izvođenje predstave zakazano je za utorak, 17. novembar.

U predstavi igraju : Svetozar Cvetković, Miša Janketić, Dušanka Glid Stojanović, Petar Benčina, Cvijeta Mesić, Luka Mihovilović. Autorski tim predstave čine: Stela Mišković i Fedor Šili (dramaturgija), Lejla Hodžić (scena i kostim).

 

Bez Životnog Prostora – (Ni) Život Ni Prostor.

Borba za Prostor je u čovjeku od postanja. Osvajanje teritorija i njihova odbrana postoji oduvijek, s tom razlikom što je danas ta borba ozakonjena, sredstva su drugačija, a samim tim i opasnija.

Vazduh. Sunce. Voda. Svjetlost. Flora. Fauna. Životni prostor.
Na Životnom Prostoru. U Životnom Prostoru. Prema Životnom Prostoru. Život. Prostor.
Život i Prostor.

Životni prostor. Pojam koji se podrazumijeva, fenomen koji po inerciji mislimo da posjedujemo. Kada šetamo ulicama naših gradova ne dovodimo u pitanje kome one pripadaju. Naše su. Kada sjedimo u parku ne razmišljamo da li imamo pravo tu da budemo. Naš je. Kada smo ispred naše zgrade ne plašimo se da će nas neko otjerati. Naša je. Kada se naša djeca igraju na igralištima ne pomišljamo da će ih neko srušiti. Naša su.

Što se dešava u onom trenutku kada neko to dovede u pitanje? Što se dešava kada neko pokuša da ospori naše građansko pravo i devastira „Naše“ parkove, ulice, spomenike?
Hoćemo li se povući pred administrativnim preprekama, papirima, pečatima, potpisima, pred silom, arogancijom, ignorancijom, pred sistemom, pred Gradom, pred Državom?

Uljuljkani u indiferentnost i podrazumijevanje, ušuškani u inertnost, pojedeni bezidejnošću, zaraženi odsustvom građanske svijesti, volje, otuđeni, da li smo zaboravili da imamo pravo da donosimo odluke, da imamo obavezu da se interesujemo za okruženje, da imamo snagu da ustanemo protiv nepravde? Da možemo da kažemo Ne.

Građani koji su branili Peti Park nisu zaboravili.

Prostor je kao porodično srebro. Značajan, neprocjenjiv i u našem nasljeđu. O njemu Mi odlučujemo.

Peti Park se desio. To nije mit. To nije fikcija. To je jedinstven primjer građanske borbe koja je postigla svoj cilj. Nema zgrade. Prostor je odbranjen. Odbranjeno je pravo na egzistenciju, pravo na učestvovanje, pravo na odlučivanje, pravo na Život, pravo na Prostor.

„… ako i nemam dovoljno energije
Da sama započnem borbu,
Imam dovoljno energije da se priključim“

„Kad se njegova energija,
Njegova energija,
Njena energija,
Moja energija,
Energija svih tih ljudi umnoži i složi
Skupi na jednom mestu – onda nastaje Buktinja!“

Stela Mišković