U subotu, 18. novembra, očekuje nas premijera predstave Sudnji dan, Nila Labjuta, u režiji Jane Maričić, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Aleksandra Janković i Milan Marić.

Kako kaže rediteljka Jana Maričić, ima nešto arhetipsko u Labjutovim likovima – Ben je muškarac, konzervativan, njegov svetonazor je blago nagnut udesno, on ima porodicu, decu, u pravim je godinama sve to napravio i stekao, ima prilično poželjan posao za američkog, zapadnog, belog muškarca njegovih godina.

SUDNJI-DAN-foto-Nenad-Petrović

S druge strane, Ebi je žena, liberalna, emancipovana i daleko dominantnija, elokventnija od njega. Ona ruši jednu ali zato učvršćuje drugu vrstu stereotipa – ambiciozne, superiorne, usamljene žene, sa svim zahtevima koje emancipovana žena ima da ispuni, i s tim da se nije ostvarila kao majka. Ali dodir ta dva sveta zapravo nije sudar različitih, nego je priča o tome kako postoje dve strane u svakom čoveku, dva polariteta, i kako se taj dualizam u svakoj jedinki modeluje, pulsira.

SUDNJI-DAN-foto-Nenad-Petrović

Da je napolju neki pljusak ili mali zemljotres, ne bi se desilo preispitivanje, ne bi se otvorila fundamentalna pitanja među njima. Ne, napolju je smak sveta, katastrofa koja se odvija u Njujorku 11. septembra 2001. godine, i pod takvim pritiskom Ben i Ebi otvaraju velika pitanja. Naravno, to nije dovoljno da ih učini herojima. Ali je dovoljno da ih čini ljudima. Komad je upravo o tome što njihova dilema i problem mogu svakom da se dese, kaže Jana Maričić.