U produkciji Nacionalne fondacije za igru, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda i UK „Vuk Karadžič“, realizovana je predstava „Stranac“, po motivima istoimenog Kamijevog dela, u koreografiji mladog umetnika, Miloša Isailovića.

Dramaturg predstave je Ivana Ivković, autor originalne muzike Draško Adžić, balet majstor Marija Janković, a igraju Dejan Kolarov, Nika Lilek, Jure Masten, Tamara Pjević, Takač Laček, Anja Morder Dorfer i Jana Milenković.

the-stranger2Premijerna izvođenja su 1. i 2. decembra 2016., na sceni UK “Vuk Karadžić”u Beogradu. Prodaja ulaznica počinje u ponedeljak, 7.11., na blagajni UK “Vuk Karadžić”i u Nacionalnoj fondaciji za igru. Cena ulaznice je 700,00 rsd.

the-stranger5“Predstava je nastala iz mog ličnog iskustva, odnosno sećanja iz detinjstva. Ideja mi je da publiku koja će gledati predstavu zamolim da pokušaju da pronađu odgovore na sadašnja i buduća pitanja i nedoumice, preispitujući svoje detinjstvo. Duboko verujem da svi problemi, baš kao i sve ono što nas čini zrelim i odgovornim ljudima, jedu plod našeg odrastanja i vaspitanja. U zgradi u kojoj sam živeo i odrastao u Loznici, baš na mom spratu, bila je porodica iza čijih vrata se nikad ništa nije čulo, ni buka, ni svađa, ni povišen ton…čak se ni pas nije čuo. I kada bi izašli iz svog stana, bili su nekako isti, blago nasmejani i harmonični. Nasuprot tome, iza vrata  mog stana, često se prolamao glasan smeh, muzika, ali i svađe, rasprave, jer je cela moja porodica, uključujući i mene, vrlo temperamentna. Negde, između ta dva stana, i te dve različite životne energije, dešavalo se moje odrastanje.

the-stranger4Ovo je priča bliska svima koji su kao mali zamuckivali pred problemima, koji su se tražili, koji su bežali u svoje čoškove i prekrivali glavu jastucima dok traje svađa. Ovo je priča o nesreći, ali ne onoj koju prati zvuk sirena – priča o spoticanju i samoći, izazovu i iznenađenju, drugarima iz djetinjstva i prvim ljubavima, razočaranjima i žurkama – priča našeg odrastanja.” Miloš Isailović, koreograf

the-stranger1