Premijera Šekspirovog Hamleta, u režiji Aleksandra Popovskog, biće održana u subotu, 17. septembra, u 20 sati, na Sceni “Ljuba Tadić”, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nova postavka tragedije Hamlet Jugoslovenskog dramskog pozorišta izraz je potrebe, želje i obaveze naše kuće da dostojno obeleži četiristogodišnjicu smrti najvećeg dramskog pisca u istoriji pozorišta, Vilijama Šekspira.

Nebojša Glogovac Foto Nenad Petrović
Nebojša Glogovac
Foto Nenad Petrović

Prema rečima Gorana Stefanovskog, jednog od eminentnijih dramatičara u ovom regionu i autora ove adaptacije – u Hamletu se bitno preispituje ratna groznica, paranoja, spoljnopolitička situacija. Kralj je stalno na štabskim brifinzima. Marširaju vojske, svi su u pripravnosti, vojnici na mrtvoj straži. Logorske vatre, šinjeli. Strani agresori. Policajci u pancirnim uniformama, civilne službe za obezbeđenje. Ludilo princa Hamleta nije samo privatno pitanje, reč je o ludilu cele države.

Nikola Rakočević i Nebojša Glogovac Foto Nenad Petrović
Nikola Rakočević i Nebojša Glogovac
Foto Nenad Petrović

Nije prvi put da se Hamletu to događa. To se njemu desilo više puta i ranije. A po svemu sudeći, i dešavaće mu se. Živi, umri, ponovi.

Reditelj Aleksandar Popovski, koji je našoj publici poznat po predstavama u JDP – Kandid ili OptimizamMetamorfoze, za ulogu najslavnijeg tragičkog junaka odabrao je Nebojšu Glogovca.

Nebojša Glogovac Foto Nebojša Petrović
Nebojša Glogovac
Foto Nebojša Petrović

”Nosim u sebi sličan problem koji nosi Hamlet: nešto osećam, video sam Duha, znam da je učinjena nepravda. Jer svet današnjice, ovakav kakav je, počiva na nepravdi. Nepravda je na svim nivoima. I svi ljudi s kojima razgovram, u sebi osećaju da im je učinjena nepravda – na nivou obrazovanja, zdravstva, kulture, ekonomije, ili im je oduzeta imovina – nepravda je u svakoj pori društva. U stvari, ova društva koja su nastala posle pada Berlinskog zida, napravljena su na velikim nepravdama i prevarama”, izjavio je reditelj Popovski povodom premijere.

Foto N. Petrović
Foto N. Petrović

Mrtvo more, mrtva sredina ne donosi razrešenje. Hamlet je nešto što se rađa svakih nekoliko godina, zato se on vraća i izlazi iz groba. Hamlet su procesi, otvaranje novih poglavlja. Hamlet dolazi da kaže da je napravljena nepravda, da osvetli, da uzburka duhove. Hamlet dolazi zajedno s duhovima da razmrda stvar. Zato se on stalno vraća. To je jedna od najpostavljenijih drama na svetu. I, on donosi proleće. Verujem da nepravda ne može ići u nedogled; u jednom trenutku će udariti na zid. I to uskoro. Svet ne može predugo stajati na nepravdi. Sad mi se čini da je vreme da se nepravda isrpavi.

Foto N. Petrović
Foto N. Petrović

Pored Glogovca, koji tumači glavnu ulogu, u predstavi igraju Jasna Đuričić, Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov, Boris Milivojević i Milan Marić.