Večeras, u četvrtak, 3. marta, na sceni ”Petar Kralj”, Atelja 212, premijerno će biti izvedena predstava Primorje!

Predstava je rađena po komadu Edvarda Olbija, za koju je 1975. godine dobio svoju drugu Pulicerovu nagradu. Delo obiluje fantazijama, sa mnogo elemenata komedije, satire i apsurda, koja se bavi temom nemogućnosti komunikacije muškarca i žene, njihovog nerazumevanja i netrpeljivosti.

Print

U ovoj fantaziji, sredovečni par na plaži raspravlja o svom braku i odnosima kada im se pridružuje mladi par čovekolikih guštera tek izašlih iz mora, savršenim, ledenim bićima praistorijske nevinosti koja ne razumeju šta su to osećanja. Gušteri su evoluirali do nivoa kada im je more postalo tesno i žele da nastave život na kopnu. Ipak, kako se ovo dirljivo i neobično upoznavanje razvija i jedni i drugi otkrivaju o sebi neslućene istine i spoznaje posle kojih će morati da preispitaju neke od suštinskih uverenja svojih života. U razmeni iskustava, životnih i bračnih sa starijim parom, gušteri gotovo da odlučuju  da se vrate u vodu, ali ljudi im nude pomoć u novom, kopnenom životu. Ovaj komad postavlja pitanje napretka i evolucije, odnosno, da li je evolucija uopšte napredak i kako ljudski odnosi izgledaju iz ugla onih koji još uvek nisu otuđeni od prirode i sopstvenog instinkta.

Komad režira Stefan Sablić, ljudski bračni par igraju Gorica Popović i Branislav Zeremski, a guštere Tamara Dragičević i Ivan Mihailović. Autor scenografije je Darko Nedeljković, a kostima Maria Marković.