Čuvena priča o snazi ljubavi i borbi za snove na sceni Madlenianuma!

Veliki Getsbi foto Milan Djakov (10)

U petak, 18. decembra, na velikoj sceni Madlenianuma, premijerno će biti izvedena dugo očekivana predstava Veliki Getsbi, u režiji Ane Radivojević Zdravković.

Vrsni dramaturg, Hristo Bojčev, jedno od najznačajnijih dela američke književnosti, roman Veliki Getsbi, S.F. Ficdžeralda, pretočio je u pozorišnu formu.

Veliki Getsbi foto Milan Djakov (3)

Kroz istoimene filmove Sidnija Polaka (sa Robertom Retfordom u glavnoj ulozi) i Baza Lurmana (sa Leonardom DiKaprijem, kao Getsbijem), roman je dokazao svoju nesumnjivu filmsku podatnost. Hristo Bojčev pronašao je pravi teatarski ključ za pričanje velike priče, u nekom smislu – ključ dijametralno suprotan onom koji imaju odlični pomenuti filmski scenariji. Hristo Bojčev razgrće atraktivnost masovnih skupih zabava koje je Getsbi u vreme prohibicije priređivao u svom velelepnom njujorškom domu i dolazi do snažnog uporišta za svoju dramu u Ficdžeraldovoj pre svega antiratnoj ljubavnoj priči između Getsbija i njegove Dejzi.

Veliki Getsbi foto Milan Djakov (6)

Hristo Bojčev utemeljuje svoju dramu na činjenici da su dva glavna junaka, Džej Getsbi i Nik Karavej, bili vojnici u Prvom svetskom ratu, a taj rat je iz korena promenio njihove živote. I svi ostali likovi u drami svu na svoj način poredni ratni stradalnici. Ima li vremena u kojem nema smisla progovoriti protiv rata? Ima li smisla u remek delu „Veliki Getsbi“ u današnjem trenutku akcentovati nešto drugo, a ne potrebu da sačuvamo ljude od ratnog zla? Džej Getsbi bio je spreman da sve, pa i svoj život, da za ženu koju je voleo. Snaga njegove ljubavi nesumnjivo uzdiže priču u potresne visine koje su važne kad je melodramski žanr u pitanju.

Veliki Getsbi foto Milan Djakov (4)

U stvaranju izuzetno zahtevnih uloga glumačku ekipu predvodi Ivan Bosiljčić, kao Getsbi. U ulozi Dejzi biće Tamara Aleksić, a u ulozi Nika Karaveja, Ljubomir Bulajić.

Na sceni će publika gledati još i Miloša Timotijevića, Borku Tomović, Sofiju Juričan, Milana Čučilovića, Milicu Janketić, Maju Lukić, Radomira Nikolića, devojčice Dunju Kaplarević i Kristinu Kesler, kao i psa Džonija.

unnamed (1)

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.