JDPtv u četvrtak, 14. maja, u 21h, premijerno emituje snimak predstave Unosno mesto, Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u režiji Egona Savina, na youtube kanalu i sajtu jdp-a.

Reprize su u petak 15. i subotu 16. maja u 21h i u nedelju 17. maja u 18h i 21h.

Unosno mesto premijerno je izvedeno na Sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta 7. marta 2014. godine. 

U predstavi igraju Nikola Rakočević, Predrag Ejdus, Jelisaveta Sablić, Branislav Lečić, Anđelika Simić, Jovana Gavrilović, Nebojša Ljubišić, Srđan Timarov, Milena Živanović, Bogdan Diklić, Stefan Bundalo, Slobodan Tešić, Anđela Krvavac i Marko Ajvaz/Rade Stojiljković.

JDP – A.N.Ostrovski – UNOSNO MESTO – r. Egon Savin foto Nenad Petrović

Komedija Unosno mesto odvija se u miljeu moćnih državnih činovnika i naglo obogaćenih moskovskih trgovaca.

O njima Ostrovski kaže – oni nisu više neobrazovani kao što su bili njihovi očevi, naprotiv, imaju fine manire, lepu spoljašnjost, idu u Pariz na izložbe, piju šampanjac, čitaju francuske novine, prate evropsku modu, ali ništa od toga nije posledica prave produhovljenosti, već sredstvo za mimikriju.

JDP – A.N.Ostrovski – UNOSNO MESTO – r. Egon Savin foto Nenad Petrović

Pod tom privlačnom spoljašnošću krije se isti egoizam, surovost i samoljublje njihovih predaka. Oni su energični, spretni, sposobni da zarade, što je, zapravo, drugo ime za grabljivost. Oni su cinični, ponekad čak i pošteni, ali bez ikakve samilosti ili plemenitosti.

Njihovo materijalno bogaćenje, koje je divlji kapitalizam omogućio korupcijom, stvara u njima „ludilo moći“.

U zajednici u kojoj korupcija postane društvenom normom, a kako se dodvoriti nadređenima – važnije od diplome, stvar je životnog opstanka obezbediti sebi unosno mesto.

JDP – A.N.Ostrovski – UNOSNO MESTO – r. Egon Savin foto Nenad Petrović

Predstava Unosno mesto osvojila je dve nagrade „Ardalion”, za režiju i kostimografiju, na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, izvedena je na Sterijinom pozorju u Novom Sadu gde su nagrađeni Srđan Timarov za glumačko ostvarenje i Lana Cvijanović za kostimografsko ostvarenje. 

Na Danima satire „Fadila Hadžića” u Zagrebu, za ulogu Felisate Gerasimovne Kukuškine nagrađena je Jelisaveta Sablić. Predstava Unosno mesto je sa velikim uspehom izvedena na festivalu „Ostrovski u kući Ostrovskog“ koji se održava u teatru „Mali“ u Moskvi a učestvovala je i na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu.