Popularna crna komedija braće Presnjakov, Olega i Vladimira, “Terorizam”, u režiji Snežane Trišić, premijerno će biti izvedena 10. oktobra, na Sceni “Rade Marković”, Beogradskog dramskog pozorišta.

Tekst braće Presnjakov na prefinjen crnohumorni način govori o bolesti ‘novog doba’ – terorizmu – ali ne kao pošasti savremene civilizacije na globalnom nivou, već o pojavi koju svi, gotovo svakodnevno, doživljamo od naših bližnjih.

dsc_0229“Terorizam između prijatelja i kolega, u porodici, u komšiluku, u državnoj odbrani i bezbednosti, u krevetu, na poslu, između ljubavnika i ljubavnica, između prevareniih bračnih partnera, terorizam u trenutku orgazma, terorizam u ljubavi i mržnji, terorizam u svakoj pori čovekovog bića razotkriva da smo svi na putu ka jednoj velikoj septičkoj jami”, zapisala je Snežana Trišić, jedna od naših najnagrađivanijih rediteljki mlađe generacije.

dsc_9795Praizvedba “Terorizma” bila je u Moskovskom umetničkom pozorištu “Čehov” 2002. godine, u režiji Kirila Serebrenikova. Komad je dobio prestižno priznanje – godišnju Nagradu Ministarstva kulture Rusije za najbolji novi dramski tekst. Godinu dana kasnije, premijerno je izveden u londonskom Rojal Kortu i od tad je igran u Nemačkoj, Švedskoj, Srbiji, Italiji, Češkoj, Portugalu, Irskoj, Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Estoniji, Brazilu i u Sjedinjenim državama, na njujorškom of-Brodveju.

dsc_9710Braća Presnjakov, Oleg i Vladimir, su višestrani pozorišni stvaraoci – bave se pisanjem, režiranjem, glumom, produkcijom. Pišu u tandemu, a dela im se odlikuju britkom, sarkastičnom kritikom života u post-sovjetskoj Rusiji.

Prevod drame potpisuje Novica Antić, scenograf je Darko Nedeljković, kostimograf Mirna Ilić, kompozitor Srđan Marković, a za scenski govor zadužena je dr Ljiljana Mrkić Popović. Igraju: Bojan Žirović, Zijah Sokolović, Petar Benčina, Pavle Pekić, Milan Čučilović, Daniel Sič, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Paulina Manov, Milorad Damjanović, Danica Ristovski, Vesna Čipčić, Vladan Milić, Andrija Kuzmanović, Jovo Maksić, Aleksandra Anja Alač i Dorijan Dialo.