U petak, 22. aprila, na Sceni Studio JDP, premijerno će biti izvedena predstava Slučajna smrt jednog anarhiste, Darija Foa, u režiji Maje Maletković.

Slucajna smrt jednog anarhiste foto Nenad Petrovic (1)Slučajna smrt jednog anarhiste (1970/71) dokumentuje epizodu u italijanskoj istoriji poznatiju kao Godine olova – talas terorističkih napada s kraja 1960-ih koji je trajao do početka 1980-ih.

Slucajna smrt jednog anarhiste foto Nenad Petrovic (20)Ova komedija Darija Foa, konkretno, opisuje događaje vezane za slučaj neobične smrti Đuzepa Pinelija uhapšenog nakon eksplozije bombe u Nacionalnoj Poljoprivrednoj Banci u Milanu 1969, kada je širom Italije uhapšeno preko 80 anarhista. Pineli je bespravno zadržan u stanici 3 dana i 3 noći, sve dok sa četvrtog sprata nije „ispao“ kroz prozor.

Slucajna smrt jednog anarhiste foto Nenad Petrovic (16)O toj smrti ne bi se, verovatno, ni pisalo u javnosti da se u blizini nije održavala konferencija za štampu te je nekoliko novinara, pukom igrom slučaja, prisustvovalo događaju.

Slucajna smrt jednog anarhiste foto Nenad Petrovic (14)Sam Dario Fo izveo je premijerno ovaj komad godinu dana nakon pomenutog incidenta, a zatim nastavio da ga sa svojom trupom igra, i to po stadionima, fabrikama, halama. Za potrebe pisanja komada, koristio je dokumentarnu građu, sudske i policijske izveštaje, ne bi li publiku/javnost u celosti obavestio o tom događaju i raskrinkao sve nelogičnosti vezane za smrt jednog anarhiste.

Slucajna smrt jednog anarhiste foto Nenad Petrovic (13)I posle više od četiri decenije, Dario Fo je i dalje vodeći italijanski dramski pisac: njegova istrajnost da progovori u ime radničke klase, glasom dramatičara koji je neuporedivo istinitiji od bogougodnih, zvaničnih istina establišmenta.

Slucajna smrt jednog anarhiste foto Nenad Petrovic (12)

U predstavi igraju Nikola Đuričko, Bojan Dimitrijević, Nikola Rakočević, Miloš Samolov, Marta Bjelica i Joakim Tasić.

Povodom premijere predstave, upriličili smo mini intervju sa rediteljkom Majom Maletković.

Zašto radiš ovaj komad?

Živimo u jednom krajnje zbunjujućem vremenu u kojem se teško razaznaje šta je istina a šta laž. Ovo važi za sve aspekte društvenog postojanja ali se najviše prelama u odnosu pojedinca prema državi i državnim institucijama.

Fo se u drami ,,Slučajna smrt jednog anarhiste” bavi mehanizmima društvene eksploatacije kroz tadašnju postavku italijanskog policijskog i pravnog sistema, opštom relativizacijom pojma istine i mehanizmima kojima se spinuju priče koje dolaze do građana.

Danas, skoro 50 godina nakon nastajanja ovog dela, malo šta se promenilo na bolje, ako se stvari nisu i pogoršale. Moramo postaviti pitanje čemu relativizacija realnosti zapravo služi? Šta mi znamo, koliko znamo i da li je sve što nam se govori bitno? I na samom kraju- da li i u kojoj meri nas naša država eksploatiše, i ako da – za čije dobro?

Slucajna smrt jednog anarhiste foto Nenad Petrovic (1)Zbog čega te se ovaj komad lično tiče?

Nadovezujući se na prethodno pitanje, ovaj komad je meni, sem toga o čemu govori bitan zbog načina na koji Fo priča svoju priču.

Foovo dobijanje Nobelove nagrade 1997. je jedan deo kulturne elite doveo u stanje apsolutne revoltiranosti, te su tvrdili da se jedno tako značajno priznanje ne bi smelo dati jednom „klovnu i zabavljaču naroda”. Međutim, upotreba farse i parodije u svim njegovim delima pa i u Slučajna smrt jednog anarhiste, zbog koje je Fo često kritikovan, je svesna politička odluka s njegove strane.

Snaga ovog komada a i naše predstave je u gromoglasnom smehu koji izaziva kod publike. Smejmo se onome što nas boli jer tako postajemo svesni moći koju u sebi nosimo!

Šta ti se najviše sviđa u predstavi koja nastaje?

Ono što smatram za najveći kvalitet ovog procesa je lepota građenja sveta naše predstave.

Tim koji stvara Slučajnu smrt jednog anarhiste  čine najlucidniji, najtalentovaniji, najduhovitiji i najdivniji ljudi pozorišne scene grada Beograda –  što na sceni, što iza nje, i svaka proba je praznik.

Verujem da će tu čistu radost i uživanje u svakom aspektu rađanja ove predstave i naša publika osetiti, onda kada dođe vreme da joj otvorimo vrata.

Ko je Maja Maletković?

Ja sam osoba koja neće odgovoriti na ovo pitanje.