Premijera nove predstave pod nazivom Severoistok, prema istoimenom delu nemačkog pisca Torstena Buhštajnera, održaće se u subotu, 14. aprila, sa početkom u 20 sati, na sceni Bitef teatra.

Komad je nastao po istinitim svedočenjima preživelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. godine, kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno pozorište i zahtevala da Rusi povuku svoje trupe iz mesta Groznog.

Katarina Žutić Foto: Nenad Šugić

Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka koja je spasavala žrtve, iznose svoja potresna sećanja i ponovo ih proživljavaju.

Ove priče kreiramo suptilnim pozorišnim jezikom, insistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osećanja, a ne na političkom kontekstu događaja. Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali – mi priznajemo njegovu prisutnost na celoj planeti i bavimo se složenim mehanizmima straha.

Milica Janevski Foto: Nenad Šugić

Predstavu je režirala Jana Maričić, a u njoj igraju Katarina Žutić, Jovana Gavrilović i Milica Janevski.

Scenu za predstavu postavila je Jasmina Holbus, kostim je radila Adrijana Pajić, kompozicije priredio Božidar Obradinović.

Foto: Nenad Šugić

Reprize su 15. i 26. aprila, kada u Beograd dolazi pisac teksta Severoistok, Torsten Buhštajner, da prisustvuje drugom repriznom izvođenju. Nakon predstave biće organizovan razgovor sa publikom.