Premijera nove predstave pod nazivom Severoistok, prema istoimenom delu nemačkog pisca Torstena Buhštajnera, održaće se u subotu, 14. aprila, sa početkom u 20 sati, na sceni Bitef teatra.

Komad je nastao po istinitim svedočenjima preživelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. godine, kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno pozorište i zahtevala da Rusi povuku svoje trupe iz mesta Groznog.

Katarina Žutić Foto: Nenad Šugić

Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka koja je spasavala žrtve, iznose svoja potresna sećanja i ponovo ih proživljavaju.

Ove priče kreiramo suptilnim pozorišnim jezikom, insistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osećanja, a ne na političkom kontekstu događaja. Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali – mi priznajemo njegovu prisutnost na celoj planeti i bavimo se složenim mehanizmima straha.

Milica Janevski Foto: Nenad Šugić

Predstavu je režirala Jana Maričić, a u njoj igraju Katarina Žutić, Jovana Gavrilović i Milica Janevski.

Scenu za predstavu postavila je Jasmina Holbus, kostim je radila Adrijana Pajić, kompozicije priredio Božidar Obradinović.

Foto: Nenad Šugić

Reprize su 15. i 26. aprila, kada u Beograd dolazi pisac teksta Severoistok, Torsten Buhštajner, da prisustvuje drugom repriznom izvođenju. Nakon predstave biće organizovan razgovor sa publikom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.