Premijera predstave Selestina, Fernanda de Rohasa, u režiji Milana Neškovića, biće održana u petak, 4. oktobra, u 20h, na Sceni „Ljuba Tadić“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Roman Selestina pisan je isključivo u dijalogu i smatra se jednim od najvećih dela španske književnosti.

Naslovnu ulogu igra Nataša Ninković, a ostalu glumačku ekipu čine: Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Ljubomir  Bandović, Anđelika Simić,  Katarina Žutić i Maja Stojanović. Adaptaciju romana je uradila Maja Todorović koja je i dramaturg predstave. Scenograf je Jasmina Holbus, kostimograf Biljana Grgur, koreograf Ista Stepanov a kompozitor Vladimir Pejković.

Selestina, Foto Slaven Vilus

“Selestina, iako široj javnosti nepoznat, jeste jedan od najvećih španskih romana i samim tim je izazov da se postavi na scenu. S jedne strane, želeli smo da ostanemo verni duhu Španije, a sa druge, da taj srednjovekovni svet transponujemo u savremeno doba. Sam roman otvara niz mogućnosti za savremeno čitanje, ali i niz ograničenja.

Selestina, Foto Svetlana Paroški

Naša Selestina je priča o svetu u kom materijalno ima prednost nad svim ostalim, o svetu instant zadovoljstava, o svetu u kom su empatija i iskrene emocije odavno prevaziđena stvar ili ih ironično poseduju oni od kojih to najmanje očekujemo. U podnaslovu romana stoji  – tragikomedija o Kalistu i Melibeji.

Selestina, Foto Slaven Vilus

To nam je i bila polazna tačka; poigravali smo se stilovima komedije, iz kojih se polako rađa tragedija. Ispostavilo se da je granica tanka, što govori dosta o nama samima, i o svetu u kojem živimo, koji je istovremeno i tragičan i komičan, samo je pitanje iz kog ugla posmatramo” – navodi reditelj Milan Nešković u programu predstave.

Selestina, Foto Svetlana Paroški

Repriza je 8. oktobra.