Premijera predstave Natan Mudri, Gotholda Efraima Lesinga, u režiji Jovane Tomić, biće održana u subotu, 9. marta, sa početkom u 20.30 sati, na Sceni Studio JDP.

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov, Dubravka Kovjanić, Milica Gojković, Miodrag Dragičević i Joakim Tasić. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, koreograf Maja Kalafatić, kostimograf Selena Orb, scenogaf Jasmina Holbus a kompozitor Miša Cvijović.

Gothold Efraim Lesing je bio filozof, polemičar, dramski pisac, kritičar. Slobodumni čovek, čije su delo i delovanje postali izazov za mislioce i stvaraoce, kako njegovog tako i budućih vremena. Lesing je pravi predstavnik doba prosvećenosti, svedok rađanja građanske klase u nemačkim zemljama i predvodnik njihove kulture.

Pročitajte i ovo: Gospođa Vilson, skandalozna drama o bigamiji

NATAN MUDRI foto Nenad Petrović

”Lesing je napisao politički komad, koji zbog svoje teme ostavlja utisak da je mogao biti napisan  i danas. U originalu didaktičan komad, gde, zalažući se za mir i toleranciju, Lesing iz različitih uglova tretira versku netrpeljivost, migracije, ratove; u odnosu na današnji politički trenutak, jasno je zašto je komad danas popularan i često izvođen širom Evrope.

Pročitajte i ovo: Miljenko Jergović – Selidba

Mene je, pored svega navedenog, ovom delu privukla i poetičnost jezika, sočni likovi, humor – jer je moje lično osećanje današnjice blisko apsurdu, tako da u tragičnim (društveno-političkim) okolnostima, humor i cinizam stoje ruku pod ruku i gađaju u metu.

NATAN MUDRI foto Nenad Petrović

Radikalnom adaptacijom didaktika je potisnuta zarad otvaranja pitanja šta danas znači epitet mudri, i šta se dogodi kada nas ostale odrednice našeg identiteta – društvene uloge, političke pozicije, religija ili porodica – iznevere, ili kada mi izneverimo njih”, izjavila je rediteljka Jovana Tomić.

Pročitajte i ovo: Kloi Bendžamin – Besmrtnici, najbolji američki roman godine

Jovana Tomić prvi put režira u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.