Premijera predstave Natan Mudri, Gotholda Efraima Lesinga, u režiji Jovane Tomić, biće održana u subotu, 9. marta, sa početkom u 20.30 sati, na Sceni Studio JDP.

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov, Dubravka Kovjanić, Milica Gojković, Miodrag Dragičević i Joakim Tasić. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, koreograf Maja Kalafatić, kostimograf Selena Orb, scenogaf Jasmina Holbus a kompozitor Miša Cvijović.

Gothold Efraim Lesing je bio filozof, polemičar, dramski pisac, kritičar. Slobodumni čovek, čije su delo i delovanje postali izazov za mislioce i stvaraoce, kako njegovog tako i budućih vremena. Lesing je pravi predstavnik doba prosvećenosti, svedok rađanja građanske klase u nemačkim zemljama i predvodnik njihove kulture.

Pročitajte i ovo: Gospođa Vilson, skandalozna drama o bigamiji

NATAN MUDRI foto Nenad Petrović

”Lesing je napisao politički komad, koji zbog svoje teme ostavlja utisak da je mogao biti napisan  i danas. U originalu didaktičan komad, gde, zalažući se za mir i toleranciju, Lesing iz različitih uglova tretira versku netrpeljivost, migracije, ratove; u odnosu na današnji politički trenutak, jasno je zašto je komad danas popularan i često izvođen širom Evrope.

Pročitajte i ovo: Miljenko Jergović – Selidba

Mene je, pored svega navedenog, ovom delu privukla i poetičnost jezika, sočni likovi, humor – jer je moje lično osećanje današnjice blisko apsurdu, tako da u tragičnim (društveno-političkim) okolnostima, humor i cinizam stoje ruku pod ruku i gađaju u metu.

NATAN MUDRI foto Nenad Petrović

Radikalnom adaptacijom didaktika je potisnuta zarad otvaranja pitanja šta danas znači epitet mudri, i šta se dogodi kada nas ostale odrednice našeg identiteta – društvene uloge, političke pozicije, religija ili porodica – iznevere, ili kada mi izneverimo njih”, izjavila je rediteljka Jovana Tomić.

Pročitajte i ovo: Kloi Bendžamin – Besmrtnici, najbolji američki roman godine

Jovana Tomić prvi put režira u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.