Premijera predstave Mihael Kolhas Hajnriha fon Klajsta u režiji Borisa Liješevića biće održana u sredu 17. aprila u 20.00 na Sceni „Ljuba Tadić“.

U priči o čoveku koji na putu kroz Saksoniju, ulazi u sukob sa lokalnim vlastima i njegovoj odluci da se bori i dobije pravdu igraju Vojin Ćetković, Vojislav Brajović, Miodrag Dragičević, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov i Aleksej Bjelogrlić.

Dramatizaciju je napisao Fedor Šili, dramaturzi su Fedor Šili i Miloš Krečković, scenograf Darko Nedeljković, kostimografkinja Marina Sremac, kompozitor Kralj Čačka, a scenski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović.

Milena Vasić i Vojin Ćetković
Foto Nebojša Babić

Negde na obali Havela živeo je polovinom šesnaestog veka trgovac konjima po imenu Mihael Kolhas, učiteljski sin, jedan od najpravednijih a ujedno i najstrašnijih ljudi svoga doba. Ovaj neobični čovek mogao je sve do svoje tridesete godine da služi svim podanicima zemlje kao primer za ugled. U jednom selu, koje se još i sad naziva po njemu, imao je imanje, na kome je živeo u miru i bavio se trgovinom; decu što mu ih je žena rodila vaspitavao je u strahu božjem da budu radni i odani; među njegovim susedima nije bilo nijednoga koji ne bi osetio blagodeti njegove darežljivosti ili pravednosti; ukratko, svet bi morao da mu blagosilja uspomenu da nije preterao u jednoj vrlini. Ljubav prema pravdi učinila ga je razbojnikom i ubicom…