Premijera predstave Mamu mu jebem ko je prvi počeo, Dejana Dukovskog, u režiji Slobodana Unkovskog, biće održana u ponedeljak, 27. januara, u 21.00 sat, na Sceni „Ljuba Tadić“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Miki Manojlović, Branislav Lečić, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Jovana Belović, Peđa Marjanović, Ana Rudakijević, Miloš Lazić, Miloš Lučić i Nina Perišić. Dramaturg je Jelena Mijović, scenografi su Branko Pavić i Dejan Miljković, kostimograf је Lana Cvijanović a kompozitor Vladimir Pejković.

Reprize su 4, 6, 7. i 19. februara.

Mamu mu jebem ko je prvi počeo, foto Nenad Petrović

”Nije ovo tekst o ratu. Tekst je o raspadu mojih ličnih vrednosti… Odgovor na pitanja na koja nisam tada mogao da odgovorim, zatražio sam u pozorištu. Izmutirao sam moje pozorišno pamćenje ili pokušao da pronađem pozoršni omaž za moju generaciju mutanata rođenih u razočaranju, očaju, neznanju, izgubljenih korena i kulture…

Mamu mu jebem ko je prvi počeo foto Nenad Petrović

Pitao sam Beketa o smislu. Setio sam se bezbrižne radosti iz komedije del arte. Pretpostavio sam u jednom književnom dramskom hronotopu, da je mladi princ Hamlet mogao da sretne lucidnog Fausta, onog od krvi i mesa, opsenara i astrologa, sklonog čak i prema nekromantiji… U renesansnom otvorenom Vitenbergu, gde Hamlet dolazi da studira daleko od zatvorenog i režimskog Elsinora, on je mogao da nauči da sumnja. Da čuje svoju buduću dramu. Da izgubi svoju nevinu veru.

Mamu mu jebem ko je prvi počeo foto Nenad Petrović

Pokušao sam da dam neku nadu tužnim Čehovljevim Lopahinu i Varji… Ričarda i Ledi Anu pitao o časti, Vedekindovu Lulu o ljubavi, a o grehu De Sada… Prilično ličan izbor napetih dramskih situacija, glavno oko seksa i nasilja ili ljubavi i rata… Nije ni važno. Niko to ne mora ni da zna.

Mamu mu jebem ko je prvi počeo foto Nenad Petrović

Nisam našao odgovor, ali eto, napisao sam ovaj tekst. Odgovor ne znam ni danas. U tom smislu, verujem da je tekst isto tako aktuelan sada kao i tada”, izjavio je Dejan Dukovski, najizvođeniji makedonski dramski pisac evropske reputacije.