Za večeras, 6. decembar, zakazana je premijera predstave Iz života insekata, prema delu Karela Čapeka, u režiji Ivana Vukovića, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta!

U predstavi igraju Miloš Đorđević, Lako Nikolić, Jovo Maksić, Milorad Damjanović, Vladan Milić, Milica Janevski, Aleksandra Anja Alač, Nemanja Oliverić, Katarina Marković, Nemanja Bubalo, Nikola Dragović i Ivan Marković.

Foto M. Ivanišević, BDP

Satira “Iz života insekata” Karela Čapeka objavljena je 1921, a praizvedba je bila godinu dana kasnije u Narodnom pozorištu u Brnu (Češka). Par meseci kasnije izvedena je u Sjedinjenim državama, a 1923. i u Velikoj Britaniji. Čapek je komad napisao u saradnji sa bratom Jozefom.

Foto M. Ivanišević, BDP

Drama se odigrava u šumi u kojoj Putnik lutalica posmatra insekte u čijim odnosima i ponašanju on prepoznaje različite ljudske karatketere – flertujuće leptire u stalnoj potrazi za partnerima, sebične balegare, ratoborne i uniformne mrave. Putnik će uskoro postati svedok rata insekata koji upozorava i oslikava upravo ono što će se u stvarnom svetu nešto kasnije dogoditi – rađanje totalitarizma i početak drugog svetskog rata. Ovo Čapekovo delo nosi snažnu anti-ratnu poruku i dalje je jedna od njegovih najizvođenijih drama.

Foto M. Ivanišević, BDP

U komadu koji se ubraja u blistavije primerke društveno angažovanog ekspresionizma rascep između pojavne realnosti i realnosti ekspresionističkog viđenja sveta dolazi do svog vrhunca – ljudske osobine pripisane su insektima. Piscu je to omogućilo da otvoreno kritikuje posleratni život u tadašnjoj Češkoj, a tokom kasnijih izvođenja, tridesetih godina prošlog veka, komad je povezivan sa nastankom nacizma i staljinističkom erom, odnosno sa svim opasnostima koje militarizacija i uniformno mišljenje nose budućnosti civilizacije.