Premijera predstave Ekvus, u režiji i adaptaciji Marka Manojlovića, biće održana u četvrtak, 15. novembra, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Vojin Ćetković, Miodrag Dragićević, Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Anka Gaćeša Kostić i Ana Čupić.

Foto Beogradsko dramsko pozorište

Pročitajte i ovo: Danas ti se smeju, a već sutra žele da ti budu najbolji prijatelji

Krimi dramu o psihijatru i njegovom pacijentu – adolescentu, koji boluje od patološke, religijske opsesije konjima, Piter Šefer napisao je 1973. po istinitom događaju. Klasične dramske strukture, ovaj komad zapravo dotiče teme društveno prihvatljivog ponašanja u kontrastu sa instinktivnim, ritualnim, animističkim, te dovodi u pitanje smisao civilizacijskih normi.

Izmaštana religija o božanskom konju (lat. “equus”) – poremećenog adolescenta poslužila je Šeferu, da kroz popularan žanr preispita arhetipske, apolonijske i dionizijske postulate ljudskog ponašanja i sistem vrednosti.

Pročitajte i ovo: Kako da se nosite sa šefom koji vas maltretira

Foto Beogradsko dramsko pozorište

Komad je bio izuzetno popularan – brodvejska verzija, sa Entoni Hopkinsom, je izvedena preko 1000 puta i nagrađena Tonijem za najbolju dramu (1975). Godine 1977. reditelj Sidni Lamet je snimio ekranizaciju sa Ričardom Bartonom u ulozi psihijatra,  a film je imao tri nominacije za Oskara, uključujući i za najbolji scenario.

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

Komad je obnovljen na londonskom Vest Endu 2007.  godine, u kom je pozorišni debi je ostvario Danijel Redklif, zvezda serijala filmova o Hariju Poteru.

Foto Beogradsko dramsko pozorište

“Okrutnost prema konjima u Engleskoj je izazvala pometnju. U Americi su me optužili da sam bio okrutan prema psihijatru. Ako si u Engleskoj 70-ih godina tvrdio da posećuješ psihijatra, ljudi su automatski smatrali da si poludeo. Međutim, u NJujorku su svi išli na terapije, u sedamdesetim godinama prošlog veka im je  psihoterapija bila skoro kao nova religija.

Pročitajte i ovo: Najčešće greške u upravljanju konfliktima i kako ih prevazići

Američku publiku je šokirao Dajsart, koji je sve više sumnjao u svoju profesiju. Smejali su se psihijatru s grižom savesti. Čuo sam za sveštenike koji su osetili sumnju u veru, ali nikada nisam čuo za psihijatra koji bi bio nesiguran u svoje profesionalno uverenje.

Foto Beogradsko dramsko pozorište

Istovremeno, priča dečaka iz Safolka nije me ostavljala na miru. Postala je moja opsesija. Nikada nisam napisao ništa slično „Ekvusu”. Zapravo, ovo je jedna detektivska priča na svoj način, u kojoj je svaki dokaz zločina sakriven u prvom činu. Za mene je „Ekvus“ izazov i voleo bih kada bi svaka inscenacija umela da kroz njega isprovocira smešu terora i uživanja”, rekao je Piter Šefer o komadu, povodom ponovne premijere u Londonu, 2007.

Pročitajte i ovo: Kako nas manipulišu

Ser Piter Levin Šefer (1926 – 2016) je čuveni engleski dramatičar i scenarista. Među 18 dramskih dela koje je napisao je i dramu “Amadeus” o rivalitetu između Mocarta i Salijerija,. koja je pretočena u istoimeni film 1984. i za koji je Šefer je nominovan za Oskara.

Foto Beogradsko dramsko pozorište

Šefera je kraljica Elizabeta Druga proglasila vitezom 2001. godine, a ušao je u Hol slavnih američkog teatra 2007. godine.

Pročitajte i ovo: Upoređivanje s drugima upropaštava ti život

Piter Šefer, jedan od najuticajnijih britanskih i svetskih dramatičara prošlog veka, dobro je poznat domaćoj publici najpre po svojevremeno kultnoj predstavi BDP-a “Amadeus” (1981) u režiji Paola Mađelija sa Lazarom Ristovskim, kao i hit rimejku iz 2006. godine u režiji Alise Stojanović sa Gordanom Kičićem.