Predstava nastala po romanu Ivane Dimić, koji je nagrađen NIN-ovom nagradom za roman 2016. godine, biće premijerno izvedena 24. decembra, u 20 časova, na Novoj sceni Zvezdara teatra.

Ivana Dimić je i autor dramatizacije, rediteljka je Ljiljana Todorović, a glumačku ekipu čine Branka Petrić, Nela Mihailović i Milan Lane Gutović.

„Arzamas” tematizuje odnos između majke i ćerke. Autorka Ivana Dimić u roman je utkala svoje lično iskustvo, jer je godinama čuvala dementnu majku i paralelno sa tim pisala. Arzamaski uzas, kroz koji majka i ćerka u ovoj situaciji prolaze, autorka je opisala koristeći reči Viktora Šklovskog “Sreća i smrt, eto to je arzamaski užas”.

Foto Nikola Vukelić

„Situacija je arhetipska, odnos roditelja i deteta, u ovom slučaju majke i ćerke, u danima kada se neumitno bliži kraj života roditelja i kada treba da usledi rastanak. Na prvi pogled, ni lakše i jednostavnije teme u smislu da je svakome poznato, u isto vreme ni zahtevnijeg zadatka. Jedan od inspirativnih citata bio nam je i Volterov: „Kada je sve izgubljeno, kada više nema nade, život je tada sramota, a smrt jedina dužnost”. Odnos prema smrti je polivalentan, jer na prvi pogled to je užas i strah, ali kad se zagrebe ima tu svačega”, kaže rediteljka.

Glumica Branka Petrić posle nekoliko godina ponovo igra Zvezdara teatru. Svima je dobro poznata njena uloga u čuvenoj predstavi „Lari Tompson-tragedija jedne mladosti”, a u predstavi „Arzamas” Branka Petrić će tumačiti ulogu majke.

„Svako je imao ili ima majku. Kad uopšte pravimo uloge onda izvlačimo nešto iz našeg iskustva, prošlost, a za ovo sada, ja sam morala da posegnem za budućnošću. U ovoj fazi, u kojoj se nalazi junakinja koju igram, deo mozga, njegov kompjuter počinje da se raspada i onda počinje jurnjava za tim delićima, napor da se to ponovo dovede u neki red.

Foto Zoran Ilić

Prizivanje takvog iskustva je sa jedne strane, kao glumački postupak, vrlo inspirativno, ali s druge strane sam s vremena na vreme kada sam se vraćala sa proba imala osećaj da sam vrlo razorena. U svakom slučaju veoma mi je drago što sam imala tu sreću da dobijem ovu ulogu”, kaže Branka Petrić.

Glumica Nela Mihailović igra ćerku. Izrazila je veliko zadovoljstvo što prvi put sarađuje sa Brankom Petrić i LJiljanom Todorović i našalila se da je posle dužeg vremena konačno najmlađa u ekipi.

„Ta zavodljivost smrti i života, mreža koja se plete u iskustvu svakog od nas i pokušaj razumevanja i rasplitanja tog nerazdvojivog odnosa života i smrti je ono čime smo se mi bavili. Uloga majke je bila moja inspiracija. Majka je šarmantna, duhovita, sva satkana od života. Približavajući se smrti ona postaje teška, sebična i zahtevna, ali nastavlja da daje taj splet emocija- od ljubavi do mržnje, a zapravo od život do smrti”, kaže Nela Mihailović.

Glumac Milan Lane Gutović ima veoma specifičnu ulogu. U predstavi „Arzamas“ imaće zadatak da personifikuje smrt.

„Ja igram zavodljivu smrt. Zadatak ove uloge je da napravim vezu između publike i onoga što ćete videti na sceni, i da objasnim jednu vezu između smrti same i vas kao gledalaca. Sva ta objašnjenja su naravno nepotpuna i upotpune se tek onda kada umeremo, ali ova površna saznanja koja imamo mi, obični ljudi ili pozorišni stvaraoci, to smo upisali u ovih nekoliko strana teksta koje ja igram”, kaže Milan Lane Gutović.

Prve reprize predstave “Arzamas” zakazane su za 25. i 27. decembar, a sledećeg meseca predstava će biti na repertoaru 15, 21. i 22. januara.