Premijera plesne predstave Buđenje proleća, rađene po motivima istoimene drame Franka Vedekinda, u režiji Jelene Kajgo, biće održana u utorak, 21. januara, sa početkom u 20 časova na sceni Bitef teatra.

Koreograf predstave je Dejana Volarev, muziku je pripremila Aleksandra Đokić, a za kostime je bila zadužena Selena Orb.

U predstavi igraju Milica Bajčetić, Jakša Filipovac, Helena Ćelap, Nikola Živković, Una Đorđević, Dušan Bajčetič, Natalija Đečević, Sara Tasić, Tijana Ostojić i Lenka Ranković. Plesna predstava Buđenje proleća, u izvođenju Mlade Bitef dens kompanije, rađena je po motivima istoimenog dramskog dela nemačkog pisca Franka Vedekinda.

Fotografija: Nenad Šugić

Međutim, Vedekindov tekst poslužio je samo kao polazište u razmatranju današnjih odnosa među mladom populacijom, zbog čega je predstava koncipirana kao svojevrsni oblik dokumentarno plesnog pozorišta.

Naime, mladi igrači u rasponu od šesnaest do dvadeset godina, imali su zadatak da odgovore na pitanja vezana za seksualnu edukaciju i vršnjačko nasilje, te su njihova zapažanja i iskustva korišćena u pokušaju da se detektuju problemi sa kojima se ove generacije suočavaju. Jedno od pitanje je recimo, šta je po njihovom mišljenju razlog što se u Srbiji obavi tri hiljade maloletničkih abortusa godišnje, kada su im sve informacije o seksualnim odnosima dostupne na interentu i televiziji.

Fotografija: Nenad Šugić

Takođe, neka od pitanja su bila – da li među njima ima rodne ravnopravnosti, da li su nekada doživeli ili videli nasilje, i ako jesu, da li su reagovali?

Predstava, pored dokumentarnog, dramskog nivoa, donosi na momente energičan i ekstatičan, a na momente vrlo poetičan plesni jezik, koji su pored koreografkinje Dejane Volarev u određenoj meri razvijali i sami igrači, što podstiče koncept razvoja Mlade Bitef dens kompanije, a to je da se kroz plesne produkcije neguje kako izvođački, tako i kreativni potencijal mladih igrača.