Komad “Paraziti” Marijusa Fon Majenburga, u režiji Tijane Vasić, premijerno će biti izveden večeras, 4. oktobra, na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Predstava je rezultat višegodišnje saradnje sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda, koja omogućava mladim stvaraocima da rade u profesionalnim uslovima na samom početku karijere. Rediteljka Tijana Vasić diplomirala je ovim projektom u klasi profesora Dušana Petrovića i Nikole Jevtića.

unnamed-21Marijus fon Majenburg je najpoznatiji nemački dramski pisac mlađe generacije. Ono što su Sara Kejn i Mark Rejvenhil za britansku dramaturgiju, to je Majenburg za savremenu nemačku dramu. Njega i njegovu generaciju nemačkih dramskih pisaca nazivaju ,,brigadom vatre i besa”, aludirajući na naslov komada “Vatreno lice”, koji ga je proslavio.

Komad “Paraziti” govori o petoro ljudi koji, u potrazi za svojim životima, ne umeju da budu sami, pa su, iako jedni drugima ne mogu zaista da pomognu, stalno u paru. Majenburg prikazuje simbiotičke odnose izmedu ljubavi i mržnje. Drama je praizvedena u teatru “Dojčes šaušpilhaus”, u Hamburgu, u maju 2000. godine.

Prevod je uradila Jelena Kostić, scenografiju Minja Poljak, a kostime su osmislile Rialda Dizdarević i Andrijana Janković. Igraju: Jovo Maksić, Milorad Damjanović, Savo Radović, Jelena Trkulja i Maja Nosović.