U subotu, 5. decembra, sa početkom u 20h, na Sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta premijerno će biti izvedena predstava NORA! Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili stubovi društava Elfride Jelinek u režiji Snežane Trišić.
Nataša Tapušković Foto: Nenad Petrović
Nataša Tapušković
Foto: Nenad Petrović

Rediteljka Snežana Trišić kaže da priča o Nori Helmer i nesalomivim „stubovima, razotkriva lice i naličje kapitala kao mehanizma razvoja i uništenja društva i pojedinca. Čovek je beznadežno mala, tužna i smešna figura u takvom svetskom poretku.  Nora je iz Lutkine kuće pobegla u svet, da bi tamo, kao da je u pozorištu  ili u „kući lutaka, odigrala sve uloge koje su joj namenjene, dok se granice između Ibzenove drame i drame Elfride Jelinek, između citata, predstave, realnosti, fiktivne priče o prodaji zemljišta fabrike tekstila, i pozorišta, neprestano, kroz scensku mašineriju ili fabrički pogon, uspostavljaju, prepliću i ruše. Ovo je tragična farsa o dostignućima i mogućnostima socijalne pravde, feminizma, emancipacije i kapitalizma. 

Nora Branislav Lecic i Natasa Tapuskovic 1 foto Nenad Petrovic

U predstavi igraju Nataša Tapušković, Branislav Lečić, Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Anđelika Simić, Goran Daničić, Branko Cvejić i Branka Petrić.

Nora: Nebojša Milovanović i Nataša Ninković. foto: Nenad Petrović
Nora: Nebojša Milovanović i Nataša Ninković. foto: Nenad Petrović

Austrijska autorka romana i drama, poznata po kontroverznim delima u kojima se bavi pitanjima roda, ženske seksualnosti i pop kulture. Nagrađena je Nobelovom nagradom 2004.