U subotu, 5. decembra, sa početkom u 20h, na Sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta premijerno će biti izvedena predstava NORA! Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili stubovi društava Elfride Jelinek u režiji Snežane Trišić.
Nataša Tapušković Foto: Nenad Petrović
Nataša Tapušković
Foto: Nenad Petrović

Rediteljka Snežana Trišić kaže da priča o Nori Helmer i nesalomivim „stubovima, razotkriva lice i naličje kapitala kao mehanizma razvoja i uništenja društva i pojedinca. Čovek je beznadežno mala, tužna i smešna figura u takvom svetskom poretku.  Nora je iz Lutkine kuće pobegla u svet, da bi tamo, kao da je u pozorištu  ili u „kući lutaka, odigrala sve uloge koje su joj namenjene, dok se granice između Ibzenove drame i drame Elfride Jelinek, između citata, predstave, realnosti, fiktivne priče o prodaji zemljišta fabrike tekstila, i pozorišta, neprestano, kroz scensku mašineriju ili fabrički pogon, uspostavljaju, prepliću i ruše. Ovo je tragična farsa o dostignućima i mogućnostima socijalne pravde, feminizma, emancipacije i kapitalizma. 

Nora Branislav Lecic i Natasa Tapuskovic 1 foto Nenad Petrovic

U predstavi igraju Nataša Tapušković, Branislav Lečić, Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Anđelika Simić, Goran Daničić, Branko Cvejić i Branka Petrić.

Nora: Nebojša Milovanović i Nataša Ninković. foto: Nenad Petrović
Nora: Nebojša Milovanović i Nataša Ninković. foto: Nenad Petrović

Austrijska autorka romana i drama, poznata po kontroverznim delima u kojima se bavi pitanjima roda, ženske seksualnosti i pop kulture. Nagrađena je Nobelovom nagradom 2004.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.