Predstava Don Žuan, Žan-Batista Poklena Molijera, u režiji Gorčina Stojanovića, biće premijerno izvedena u nedelju, 26. februara, u 20 sati, na Sceni „Ljuba Tadić“.

U predstavi igraju Vojin Ćetković, Sergej Trifunović, Vojislav Brajović, Anđelika Simić, Marko Baćović, Goran Daničić, Jovana Gavrilović, Dubravko Jovanović, Milica Janevski, Slobodan Tešić, Sonja Vukićević i Katarina Jovanović.

Don Žuan je jedna od najvećih Molijerovih tragikomedija. Drama iz zlatnog doba evropskog pozorišta, prvi put je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a u postavci reditelja eruditskeumešnosti, Gorčina Stojanovića. Ova barokna priča zasnovana je na legendarnom liku zavodnika Don Žuana, libertina koji izaziva celi svet, i onostrano.

To je raskošna priča o avanturama gospodina hulje Don Žuana kojga igra Vojin Ćetković i njegovog ništa manje zanimljivog vernog saputnika Zganarela (lik koji je Molijer pisao za sebe i kog je rado igrao), koga tumači Sergej Trifunović.

U izvrsnom ansamblu su i Anđelika Simić, Vojislav Brajović, Marko Baćović, Dubravko Jovanović, Milica Janevski, Goran Daničić, Jovana Gavrilović, Slobodan Tešić i dve umetnice izrazite individualnosti – Sonja Vukićević, baletska umetnica i koreograf (igra Vreme) i sopran Katarina Jovanović, jedan od najlepših i najekspresivnijih glasova evropske scene (igra Pakao).

Budući i sam glumac, Molijer kao da nije bio u stanju da vizualizuje bilo kakvu situaciju a da pritom ne pokuša da je oživi i dramatizuje, često prekoračujući granice verovatnoće; iako je živeo u doba Prosvetiteljstva, osećaj ga nije vodio u smeru prozelitizma već ka oslikavanju apsurda. Iako su duhovne i svetovne vlasti Francuske XVII veka često bile udružene protiv njega, Molijerov genij je, na kraju, ipak isplivao i učinio ga slavnim.

Ophrvan bolešću i siromaštvom, Molijer je prerano preminuo 1673, u 52. godini.

Fotografije Nenad Petrović

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.