Predstava Don Žuan, Žan-Batista Poklena Molijera, u režiji Gorčina Stojanovića, biće premijerno izvedena u nedelju, 26. februara, u 20 sati, na Sceni „Ljuba Tadić“.

U predstavi igraju Vojin Ćetković, Sergej Trifunović, Vojislav Brajović, Anđelika Simić, Marko Baćović, Goran Daničić, Jovana Gavrilović, Dubravko Jovanović, Milica Janevski, Slobodan Tešić, Sonja Vukićević i Katarina Jovanović.

Don Žuan je jedna od najvećih Molijerovih tragikomedija. Drama iz zlatnog doba evropskog pozorišta, prvi put je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a u postavci reditelja eruditskeumešnosti, Gorčina Stojanovića. Ova barokna priča zasnovana je na legendarnom liku zavodnika Don Žuana, libertina koji izaziva celi svet, i onostrano.

To je raskošna priča o avanturama gospodina hulje Don Žuana kojga igra Vojin Ćetković i njegovog ništa manje zanimljivog vernog saputnika Zganarela (lik koji je Molijer pisao za sebe i kog je rado igrao), koga tumači Sergej Trifunović.

U izvrsnom ansamblu su i Anđelika Simić, Vojislav Brajović, Marko Baćović, Dubravko Jovanović, Milica Janevski, Goran Daničić, Jovana Gavrilović, Slobodan Tešić i dve umetnice izrazite individualnosti – Sonja Vukićević, baletska umetnica i koreograf (igra Vreme) i sopran Katarina Jovanović, jedan od najlepših i najekspresivnijih glasova evropske scene (igra Pakao).

Budući i sam glumac, Molijer kao da nije bio u stanju da vizualizuje bilo kakvu situaciju a da pritom ne pokuša da je oživi i dramatizuje, često prekoračujući granice verovatnoće; iako je živeo u doba Prosvetiteljstva, osećaj ga nije vodio u smeru prozelitizma već ka oslikavanju apsurda. Iako su duhovne i svetovne vlasti Francuske XVII veka često bile udružene protiv njega, Molijerov genij je, na kraju, ipak isplivao i učinio ga slavnim.

Ophrvan bolešću i siromaštvom, Molijer je prerano preminuo 1673, u 52. godini.

Fotografije Nenad Petrović