“Mačka na usijanom limenom krovu”, čuveni komad Tenesi Vilijamsa, biće premijerno izveden na sceni “Rade Marković”, u Beogradskom dramskom pozorištu, u petak, 14. juna, sa početkom u 20 sati.

Komad je prvi put izveden na našoj pozorišnoj sceni davne 1956. godine, kada su, u režiji Minje Dedića, glavne uloge igrali Olivera i Rade Marković. Godine 1990. Tom izazovu su se bili prepustili Snežana Bogdanović i Žarko Laušević, u režiji Ljiljane Todorović, a ovoga puta tu čast imaju mladi glumci Marina Ćosić i Stefan Radonjić, u režiji Nataše Poplavske.

Rediteljka predstave ističe da je raditi tekst Tenesi Vilijamsa velika čast za svakog reditelja i glumca, što je bila njena velika želja još od studentskih dana. Na poziv Beogradskog dramskog pozorista došla je da režira Mačku na usijanom limenom krovu.

Pročitajte i ovo: Žene koje previše vole

“ Priču o hipokriziji društva, greškama jedne porodice i njenim krizama, o dvoje mladih ljudi koji ne upražnjavaju ljubav i svim pitanjima koja nas i danas muče postavila sam svedenije nego predstave koje sam do sada radila, a velika je odgovornost pred nama nakon predstave iz 50-ih godina, koju je režirao Minja Dedić, u kojoj su glavne uloge tumačili Olivera i Rade Marković “, kaže makedonska rediteljka.

Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?

Danica Maksimović, kroz ulogu Big mame, kaže da je vodila računa da ne padne ispod nivoa sjajnih Tatjane Lukjanove i Ljiljane Krstić koje su nekada tumačile ovu ulogu, a partner na sceni joj je Slobodan Ćustić.

Pročitajte i ovo: Ženomrzac, najromantičniji muškarac na svetu

Njih dvoje, zajedno uz druge glumce ansambla, Milicu Milšu, Mikija Damjanovića i Milana Čučilovića, daju “ vetar u leđa” mladim  “glavnjacima”, Marini Ćosić i Stefanu Radonjiću, koji se i privatno druže i razumeju, te im je to pomoglo i u građenju likova na sceni.

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

Mlada glumica Ivana Panzalović tumači vrlo interesantno postavljen lik velečasnog, preobraženog u časnu sestru.

Pisac Tenesi Vilijams u svojim delima bavio se vrlo tabuiziranim temama, kao što su homofobična i rasistička južnjačka kultura, licemerje, alkoholizam i homoseksualnost, te nerazumevanje među generacijama (roditelji i deca), ali i nerazumevanje supružnika.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

“Mačka na usijanom limenom krovu” priča je o životnim prekretnicama i bolnim zamkama ljubavi.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Velika su očekivanja od rimejka u pozorištu na Krstu, ali, ipak, svako na svoj način gradi lik i kako kaže glumac Stefan Radonjić, “Ovo je moj Brik!”