U subotu, 14. novembra, sa početkom u 20 sati biće održana premijera predstave Lolita, na Maloj sceni Madlenianuma.

 

Foto: Vladimir Nešović
Foto: Vladimir Nešović

Magija koja iza reči LOLITA stoji, a koja podrazumeva mešavinu čednosti i erotičnosti, ne jenjava još od nastanka romana „Lolita“, Vladimira Nabokova, objavljenog 1955. godine. Roman tog velikog rusko-američkog pisca smatra se jednom od najkontreverznijih knjiga dvadesetog veka. Roman je uz česta puritanska mišljenja osporavan, ali vrhunski književni kritičari, uprkos kontraverznosti teme, nikad nisu osporili visoko literarno dostignuće Nabokovljeve „Lolite“.

Foto: Vladimir Nešović
Foto: Vladimir Nešović

U celom svetu su kroz film, kroz dramu i kroz balet postojale brojne izvedbe ove priče o tridesetosmogodišnjem profesoru književnosti Hambertu Hambertu koji se zaljubljuje u dvanaestogodišnju Dolores Hejz čiji je nadimak Lolita (nimfica). Lolita je ćerka Hamnbertove stanodavke kod koje iznajmljuje sobu. On svoju zaljubljenost u nju racionalno definiše kao buđenje uspomene na svoju prvu ljubav iz dečačkih dana, Anabel, koja je umrla od tifusa. Kad stanodavka Šarlota pogine, s obzirom da ju je Hambert oženio, on preuzima starateljstvo nad Lolitom sa kojom kreće na svojevrstan road trip po Americi.

Foto: Vladimir Nešović
Foto: Vladimir Nešović

Talentovana ekipa mladih pozorišnih umetnika priprema za Malu scenu „Madlenianuma“ svoje gledanje na ovu ljubavnu priču koja još više dobija na inrigantnosti u sadašnjem trenutku u kojem se pitanja ljudskih prava iznova ispituju.

Foto: Vladimir Nešović
Foto: Vladimir Nešović

Reditelj predstave Jovana Tomić u ovim novim vremenima gde se i granice ulaska u pubertet menjaju, kao i načini komunikacije među generacijama, nalazi nove pristupe i nova tumačenja Nobokovljeve kontraverzne ljubavne priče.

Foto: Vladimir Nešović
Foto: Vladimir Nešović

Prvi saradnici Jovane Tomić su dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimograf Darinka Mihajlović i koreograf Maja Kalafatić. Glumačku ekipu u ulozi Hamberta predvodi Bojan Žirović, a u naslovnoj ulozi publika će gledati mladu Anu Mandić. Ostale uloge dodeljene su Irmi Milović i Peđi Marjanoviću.

Foto: Vladimir Nešović
Foto: Vladimir Nešović

Projekat „Lolita“ izabran je na Konkursu „Madlenianuma“ koji je bio namenjen mladim pozorišnim stvaraocima, a podržalo ga je i Ministarstvo kulture Republike Srbije kao jednu od značajnih predstava mladih autora u 2015. godini. Premijera „Lolite“ planirana je za 14. novembar. „Madlenianum“ je pozorište koje je spremno za provokaciju koju su mladi autori ponudili svojom idejom da realizuju Nabokovljevo delo na sceni, a sigurni smo da je i beogradska pozorišna publika spremna za taj događaj!

 Prva repriza predstave je u nedelju, 15. novembra.