Predstava „Ko se boji Virdžinije Vulf“, u režiji Lenke Udovički, sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, biće čak sedam puta izvedena u okviru bogate sezone Ulyssesa, koja će na Brionima trajati sve do kraja avgusta.

Na Tvrđavi Minor, na Malom Brionu, od 20.30 časova, pretpremijere biće igrane 26, 27. i 28. jula, dok će premijera biti izvedena 29. jula 2019. godine, u istom terminu. Reprize su zakazane za 30. i 31. jul, ali i 3. avgust 2019. godine.

Pored Radeta Šerbedžije, koji se pojavljuje u ulozi Džordža, u predstavi igraju Katarina Bistrović Darvaš, prvakinja ZKM, Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom, Nika Ivančić u alternaciji sa Rominom Tonković.

Pročitajte i ovo: Skandinavski triler Pustoš, švedskog autora Arne Dala

Ko se boji Virdžinije Vulf Foto Darja Štravs Tisu

Pored Lenke Udovički, u ekipi saradnika su i dramaturg Željka Udovičić Pleština, scenograf Stefano Katunar, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov i kompozitor Najdžel Ozborn.

Pročitajte i ovo: Raj Loriga – Predaja – španski roman godine

Zaplet „Ko se boji Virdžinije Vulf” je jednostavan. Tokom neobavezne sedeljke, sredovečni bračni par, univerzitetski profesor istorije Džordž i dekanova ćerka Marta podstaknuti alkoholom, započinju mentalno i emotivno iscrpljujuću, verbalnu igru međusobnog optuživanja i zlostavljanja, uvlačeći u tu igru i svoje goste. Mračna slika braka akademskih građana, koji predstavljaju stubove srednje klase, kao i razlaganje tipičnog obrasca dramske priče kroz na prvi pogled besciljnu i besmislenu pijanku, izazvala je oprečne reakcije i publike i kritike.

Ko se boji Virdžinije Vulf Foto Darja Štravs Tisu

Devetnaesta sezona Kazališta Ulysses na Brionima otvorena je 12. jula, koncertom Radeta Šerbedžije, a pored „Ko se boji Virdžinije Vulf“, publiku očekuju brojne predstave iz čitavog regiona, koncerti i Dani klavira.

Pročitajte i ovo: Elena Ferante – Dani napuštenosti

Kazalište Ulysses osnovali su glumac i reditelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić 2001. godine, kada ga je slavna britanska glumica Vanesa Redgrejv svečano otvorila dobrotvornim koncertom. Prva predstava bila je Šekspirov Kralj Lir, u režiji Lenke Udovički, sa Radetom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi.

Ko se boji Virdžinije Vulf Foto Darja Štravs Tisu

Mali producentski tim, pod vođstvom Tatjane Aćimović, upustio se u realizaciju jedne zanesenjačke ideje o stvaranju pozorišta na gotovo pustom ostrvu, ne sluteći da će predstava koju su 2001. podigli na noge steći kultni status među publikom, da će se izvoditi iz godine u godinu, a da će eksperiment jednog leta prerasti u redovni letnji festival, svake godine sa sve više predstava i drugih kulturnih događaja.

Pročitajte i ovo: Seksualno obrazovanje – bezobrazno zabavna serija o seksualnom sazrevanju

Ko se boji Virdžinije Vulf Foto Darja Štravs Tisu

„Ko se boji Virdžinije Vulf“ imaće premijeru i u Beogradu sredinom oktobra, posle čega će predstava biti na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta.

Pročitajte i ovo: Patrick Melrose – briljantna saga o odrastanju kroz bolnu traumu

Na taj način beogradskoj publici će biti omogućeno da, nakon višedecenijske pauze, uživa u glumačkoj bravuri Radeta Šerbedžije, a Beogradsko dramsko biće jedino pozorište u regionu u kojem će taj vrsni umetnik igrati na stalnom repertoaru.