Premijera predstave Ajnštajnovi snovi, Alena Lajtmena, u režiji Slobodana Unkovskog, biće održana u nedelju, 15. oktobra, u 20.00 sati, na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Milena Živanović, Milica Gojković, Marko Grabež, Vučić Perović, Joakim Tasić i Filip Đurić.

Ajnštajnovi snovi, foto Nenad Petrović

Reditelj Slobodan Unkovski o predstavi kaže da to nije drama. Nema priču koja je jednostavna. Ali imate raznih drugih stvari koje šire prostore mozga i šire prostore imaginacije publike i glumaca i svih; koje su zahtevnije no obično. Da li u Beogradu ima još publike za takve predstave, kao što su svojevremeno bile Ptice, pa i neke moje predstave ovde, to je veliko pitanje. Ali, znate kako, ja sam zaista hteo to da radim, niko me nije gurao, i vrlo sam srećan da je upravo Jugoslovensko dramsko pozorište prihvatilo. JDP je hrabro ušlo u to. Mislim da je hrabrost vrlo važna za jedno repertoarsko pozorište. Ako ono nije spremno da izađe iz regularnog repertoara, onda na neki način stagnira. Iskorak u nepoznato je uvek uzbudljiv za sve – za glumce, za mene, i za pozorište, i naravno, uvek je rizičan. Ali tako je to.

Ajnštajnovi snovi, foto Nenad Petrović

Alen Lajtmen je američki pisac, fizičar i osnivač Fondacije Harpsvel, neprofitne organizacije s misijom da „pruži pomoć novoj generaciji žena lidera u jugoistočnoj Aziji“. Rođen je 1948. godine. Školovao se na Prinstonu i Kalifornijskom institutu za tehnologiju, na kome je odbranio doktorat iz oblasti teorijske fizike. Ima pet počasnih doktorata. Lajtmen je radio na fakultetima Harvard i na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Bio je prvi profesor koji je u isto vreme predavao na katedrama za društvene i prirodne nauke. Trenutno je istaknuti profesor u oblasti društvenih nauka. Njegova naučna istraživanja u oblasti astrofizike tiču se crnih rupa, teorije relativiteta, procesa radijacije i kretanja zvezdanog sistema.

Ajnštajnovi snovi, foto Nenad Petrović

Napisao je šest romana, nekoliko zbirki eseja, memoare, narativnu poemu u formi knjige i nekoliko naučnih knjiga. Roman Ajnštajnovi snovi postao je međunarodni bestseler. Preveden je na više od četrdeset jezika i postao je tekstualni predložak za desetine nezavisnih pozorišnih i muzičkih obrada širom sveta. Roman Dijagnoza ušao je među finaliste za nagradu „National Book Award”. Njegove najnovije knjige su Slučajni univerzum, koju je sajt Brain Pickings odabrao među najboljih deset u 2014, i memoari Privatni bioskop, koju je Washinton Post odabrao za jednu od najboljih knjiga u 2016. Alen Lajtmen je član Američke akademije umetnosti i nauke.

Inače, Alen Lajtmen prisustvovaće premijeri predstave Ajnštajnovi snovi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U ponedeljak, 16. oktobra, u 12 sati održaće predavanje Fizičar, kao romanopisac, na Sceni “Ljuba Tadić”. Ulaz na predavanje je slobodan uz kartu koja se može preuzeti na biletarnici JDP-a.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.