Premijera predstave Ajnštajnovi snovi, Alena Lajtmena, u režiji Slobodana Unkovskog, biće održana u nedelju, 15. oktobra, u 20.00 sati, na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Milena Živanović, Milica Gojković, Marko Grabež, Vučić Perović, Joakim Tasić i Filip Đurić.

Ajnštajnovi snovi, foto Nenad Petrović

Reditelj Slobodan Unkovski o predstavi kaže da to nije drama. Nema priču koja je jednostavna. Ali imate raznih drugih stvari koje šire prostore mozga i šire prostore imaginacije publike i glumaca i svih; koje su zahtevnije no obično. Da li u Beogradu ima još publike za takve predstave, kao što su svojevremeno bile Ptice, pa i neke moje predstave ovde, to je veliko pitanje. Ali, znate kako, ja sam zaista hteo to da radim, niko me nije gurao, i vrlo sam srećan da je upravo Jugoslovensko dramsko pozorište prihvatilo. JDP je hrabro ušlo u to. Mislim da je hrabrost vrlo važna za jedno repertoarsko pozorište. Ako ono nije spremno da izađe iz regularnog repertoara, onda na neki način stagnira. Iskorak u nepoznato je uvek uzbudljiv za sve – za glumce, za mene, i za pozorište, i naravno, uvek je rizičan. Ali tako je to.

Ajnštajnovi snovi, foto Nenad Petrović

Alen Lajtmen je američki pisac, fizičar i osnivač Fondacije Harpsvel, neprofitne organizacije s misijom da „pruži pomoć novoj generaciji žena lidera u jugoistočnoj Aziji“. Rođen je 1948. godine. Školovao se na Prinstonu i Kalifornijskom institutu za tehnologiju, na kome je odbranio doktorat iz oblasti teorijske fizike. Ima pet počasnih doktorata. Lajtmen je radio na fakultetima Harvard i na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Bio je prvi profesor koji je u isto vreme predavao na katedrama za društvene i prirodne nauke. Trenutno je istaknuti profesor u oblasti društvenih nauka. Njegova naučna istraživanja u oblasti astrofizike tiču se crnih rupa, teorije relativiteta, procesa radijacije i kretanja zvezdanog sistema.

Ajnštajnovi snovi, foto Nenad Petrović

Napisao je šest romana, nekoliko zbirki eseja, memoare, narativnu poemu u formi knjige i nekoliko naučnih knjiga. Roman Ajnštajnovi snovi postao je međunarodni bestseler. Preveden je na više od četrdeset jezika i postao je tekstualni predložak za desetine nezavisnih pozorišnih i muzičkih obrada širom sveta. Roman Dijagnoza ušao je među finaliste za nagradu „National Book Award”. Njegove najnovije knjige su Slučajni univerzum, koju je sajt Brain Pickings odabrao među najboljih deset u 2014, i memoari Privatni bioskop, koju je Washinton Post odabrao za jednu od najboljih knjiga u 2016. Alen Lajtmen je član Američke akademije umetnosti i nauke.

Inače, Alen Lajtmen prisustvovaće premijeri predstave Ajnštajnovi snovi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U ponedeljak, 16. oktobra, u 12 sati održaće predavanje Fizičar, kao romanopisac, na Sceni “Ljuba Tadić”. Ulaz na predavanje je slobodan uz kartu koja se može preuzeti na biletarnici JDP-a.