Predstava ,,LJubav u Savamali’’, po tekstu Ivana Lalića, u režiji Darijana Mihajlovića, govori o migrantskoj krizi, ali je ova tema osvetljena na potpuno novi način, ističući komične i melodramske elemente.

Glumačku postavu čine Feđa Stojanović, Elizabeta Đorevska, Mina Sovtić,  Branko Vidaković, Milan Vasić,  Lena Bogdanović i Nikola Šurbanović.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević, koji je otvorio konferenciju, kaže da mu je drago što pozorište nastavlja tradiciju igranja komada domaćih pisaca.

Foto Nikola Vukelić

,,Priča je o ljubavi jednog migranta i jedne devojke iz beogradskog solitera, na granici sa migranstskim centrom. Ta ljubavna priča o nemogućnosti da dvoje ostvare bilo kakav kontakt je zapravo suština dramaturgije većine dramskih dela. Za razliku od ,,Romea i Julije”, jedne od najpoznatijih drama o nesporazumu, ovaj komad se završava srećno. To je ono što možemo da kažemo za sad, a šta se događa tokom komada to ćete videti”, kaže Dušan Kovačević.

Reditelj predstave Darijan Mihajlović kaže da je migrantska kriza bila jedan od momenata u kojima se naš narod pokazao izuzetno dobro i da je zbog toga bilo veoma važno obraditi ovu temu.

,,Mislim da smo mi kao narod pokazali da smo nešto naučili o sebi. Često ne učimo iz sopstvenih grešaka i istorije. Mi smo se seljakali, nas su terali, mi smo se selili, kretali i onda smo u jednom trenutku kada je trebalo nekome drugome da pružimo ruku, uspeli to da uradimo i pored svih nedaća i nevolja u kojima se nalazi ovaj prostor. Taj komad je meni zato zanimljiv. Zanimljiv mi je zbog nas”, kaže reditelj Darijan Mihajlović.

Foto Nikola Vukelić

U fokusu predstave je jedna porodica koja uspeva da prevaziđe predrasude i prihvati za svog člana jednog migranta. Pisac komada Ivan Lalić govori ovako o toj porodici:

,,Kada pričamo o temi komada, ovde je u centru jedna porodica, naša, balkanska, zarozana, musava sa puno amplituda u ponašanju, ali negde topla. Ovo je generički postavljeno ne samo kao priča o ,,Romeu i Juliji” koji su izvučeni u prvi plan već generalno o odnosu prema bližnjem svom. To je melodrama, ako bude i suza i smeha mislim da ćemo pobediti. Verujem da ova glumačka ekipa ima kapaciteta, čekamo još samo publiku da prizove i jedno i drugo”, kaže Lalić.

Glumac Feđa Stojanović tumači lik Luke, upravnika zgrade koji je na početku predstave veliki protivnik migranata i protiv migrantskog centra u svojoj ulici pokreće peticiju, ali zatim menja svoj stav.

,,Za mene je ova uloga jako zanimljiva zato što ima jedan veliki preokret.  Od jednog ultra ksenofoba i nacionaliste, on se negde preokrene u načinu razmišljanja. To je ono što je meni bilo najzanimljivije u samoj priči”, kaže glumac Feđa Stojanović.

Komični element ovoj priči dodaje stalni sukob između bračnog para Luke i Vere, koji na početku imaju potpuno suprotne stavove o migrantima. Veru u predstavi igra glumica Elizabetza Đorevska.

,,Između Feđe i mene je konstatno svađa u komadu, mi spadamo u onaj par koji je kontrastan totalno, to su kontrasti koji se privlače i u mnogo slučajeva se spoje na nekim neočekivanim mestima”, kaže Đorevska.

Glumici Mini Sovtić, koja je na samom početku svoje karijere, ovo je prva uloga u Zvezdara teatru.

,,Mislim da se u ovom pozorištu glumac oseća kao autor dela i ima potpunu slobodu nad onim što stvara. Mislim da je suština naše profesije da rušimo mostove i da gledaoci na sceni vide neke ljude koji su im stranci i da onda u njima prepoznaju nešto srodno i blisko, i da ih razumeju. Ne bih mnogo pričala o Sari kao liku upravo iz tog razloga, jer mislim da gledaoci kada nas gledaju na sceni treba u njoj da prepoznaju nešto što je njima srodno. Ako smo mi dobro odradili svoj posao ja verujem da ćete vi u nama da vidite vaše okruženje”, kaže Mina Sovtić.

Foto Nikola Vukelić

Glumac Branko Vidaković tumači ulogu komšije Bogdana.

,,Ja igram, da ne bude sve baš tako ružičasto, Iliju Čvorovića u malom, špijuna u zgradi ali koji ima neke svoje tople momente i niko nije sasvim crn ni sasvim beo. Moj lik je dobar primer za to i mislim da ako dobro procenjujem mislim da imamo hit Zvezdara teatra ubuduće”, kaže Branko Vidaković.

Glumac Milan Vasić prvi put igra u Zvezdara teatru.

,,Dok sam radio u Vranju, Leskovcu, na Kosovu…meni je ovo pozorište uvek imalo neku toplinu, nekako mi je drugačije od svih pozorišta u Beogradu. Velika mi je čast što sam ovde, deo ekipe i nadam se da sam napravio dobar posao. Imam baš dobro napisanu ulogu, nije bila teška da je napravim  i eto konačno imam priliku da uz glumu pokažem malo i pevanje koje je lepo uklopljeno, sa puno emocija”, kaže Milan Vasić.

Kroz ulogu glumice Lene Bogdanović koja tumači novinarku CNN-a, provlači se priča o stereoptipima kao veoma važan segment ove predstave.

,,Lizet je pripadnica medija jedne velike televizije. Naši Romeo i Julija iz Savamale imaju jednu dosta čudnu, na prvu pogled grubu dobru vilu. Biće vam jasno kad pogledate predstavu da li je ona spojila Ahmeda i Saru ili ne”, kaže glumica Lena Bogdanović.

Jednog od najkomičnijih likova predstave, policajca Stojana, tumači glumac Nikola Šurbanović.

,,Osećam veliku odgovornost, zato što je čast stvarno velika za mladog glumca. Što se tiče mog lika, igram jednog policajca. Ja se nadam da ću da opravdam poverenje koje mi je dato”, kaže Šurbanović.

Premijera predstave ,,Ljubav u Savamali” zakazana je za 16. novembar, a reprize za 21. i 30. novembar.