Da, ishrana takođe može imati vezu sa mentalnim zdravljem!

Mnogi svakodnevni faktori mogu uticati na mentalno zdravlje. Određene namirnice kao što su pomfrit, sredstva za kontracepciju ili čak određene patologije kao što je dijabetes mogu imati zajednički imenitelj… Povećanje rizika od depresije! Ovome se dodaje i vrsta nedostatka sa istim posledicama.

Image by prostooleh on Freepik

Koji su rizici nedostatka gvožđa za naše mentalno zdravlje?

Prema studiji objavljenoj na sajtu MDedge prošlog marta i koju su sprovele Stefani Vajnberg Levin i Tereza ​​B. Gatari, dve istraživačice sa Univerziteta u Mičigenu, nedostatak gvožđa može dovesti do depresije. Naučnica Stefani Vajnberg Levin je otkrila da je ova nepobitna veza između ishrane i mentalnog zdravlja uglavnom nepoznata svetu medicine. „Ljudi sa depresijom, anksioznošću ili ozbiljnim psihijatrijskim stanjima i njihovi lekari možda nisu svesni ove veze. »

Image by nensuria on Freepik

Kako sprečiti i izbeći nedostatak gvožđa?

Hrana bogata gvožđem neophodna je za izbegavanje anemije, ali i za održavanje zdravlja mozga. Ovaj rad je tako rasvetlio posledice nižeg nivoa feritina na psihičko stanje. Osim toga, studija nam govori da nedostatak gvožđa podstiče nesanicu, psihotične poremećaje, ali i anksioznost. Dobro je poznato da svi ovi faktori doprinose povećanju ozbiljnih aspekata depresije. Da biste izbegli nedostatke, neophodno je da konzumirate hranu bogatu gvožđem, kao što su crveno meso, riba, živina i mahunarke kao što je sočivo i orasi.

Za više informacija i pre nego što promenite svoju ishranu, ne oklevajte da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom.