Da li je seks zaista lepak koji povezuje par?

Kada je u pitanju seksualnost, postoje usponi i padovi. Da ne spominjemo da nemamo svi iste potrebe, iste želje, a seksualni život para varira tokom vremena.

Pročitajte i ovo: Poza u seksu 69 – ultimativna erotska senzacija

U nedavnom članku koji je objavila Američka psihološka asocijacija, istraživači su mapirali seksualno zadovoljstvo više od 165.000 ljudi širom sveta i uočili različite trendove kako parovi napreduju u životu. I ispostavilo se da postoji još nekoliko važnih faktora koji mogu uticati na to kako se osećate u vezi sa svojom vezom.

Ono što održava strast na duži rok

Rezultati pokazuju da trajanje veze, a posebno starost, stvaraju „različite trendove rasta i pada tokom životnog veka parova“. Ovi periodi kada se osećamo više ili manje seksualno zadovoljni u svom životu kao par bi stoga izbegli našu volju i našu kontrolu.

Pročitajte i ovo: Intimne partnerske stvari o kojima ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama

„Možda ima manje veze sa njim, a više sa vašom situacijom“, kažu istraživači. Dakle, što se tiče dužine veze, parovi bi bili „generalno manje zadovoljni tokom prvih deset godina“, primećuju oni. „Ali njihovo zadovoljstvo se oporavlja i povećava u narednih dvadeset godina, pre nego što se nakon toga ponovo smanjuje.”

Pročitajte i ovo: Menopauza i depresija – kako da se nosite sa depresijom u periodu pred – menopauze / Tri vrste depresije u pred menopauzi

Što se tiče starosti partnera u vezi, studija potvrđuje da je „kriza srednjih godina pravi fenomen, sa nivoom sreće koji u ovom trenutku opada“ i da se ovaj pad odnosi i na seksualni život. Osim činjenice da li imaju decu ili ne, istraživači primećuju da „osećaj mogućnosti i otvaranja horizonta koji prati mladost može biti izgubljen za odrasle“ i utiče na zadovoljstvo vezom.

Pročitajte i ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Međutim, kada prođe ova faza razočaranja, istraživači uveravaju da je veća verovatnoća da ćemo biti emocionalno stabilni sa godinama. Na kraju, u vezi sa rezultatima studije, autori nas uveravaju:

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

„Normalno je biti manje zadovoljan u nekom trenutku u vezi. To ne znači da treba da odustanete ili prestanete da radite bilo šta za vezu“, pišu oni.

Tako da nikada nije dobra ideja da se poredite sa drugima…