Zaljubljivanje je osećaj koji se ne može kontrolisati. Ali prema naučnoj studiji, zaljubljujemo se samo tri puta u životu. I to na tri različita načina!

Tokom života srećemo mnogo ljudi sa kojima se uplićemo u manje ili više intimne odnose. Ponekad osećamo intenzivna osećanja koja mogu biti slična ljubavi.

Ali u stvarnosti, prema ekspertima, zaljubljujemo se samo tri puta! Tako kaže trenerica veza, Kejt Rouz, u članku iz 2016. za Elephant Journal. I nije jedina koji donosi ovaj zaključak.

Studija koju je sproveo trgovac dijamantima Vaši među više od 3.000 Britanaca i Britanki pokazuje da osoba ulazi u vezu oko pet puta, ali se susreće samo sa tri različite ljubavi: idealistička ljubav, destruktivna ljubav i romantična ljubav koja traje.

Business laptop photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com
foto by Drazen Zigic – www.freepik.com

Različiti načini da se zaljubite

Svi se sećamo naše prve ljubavne priče. Taj osećaj koji otkrivamo kada smo tinejdžeri i koji često težimo da idealizujemo. Ova prva ljubav je kao iz bajke: uvereni smo da će trajati ceo život, sa brakom, decom i prelepom kućom pored mora kao ključem.

Uz malo nepažnje i naivnosti, mislimo da živimo odnos sličan filmovima i knjigama koji su potresli našu mladost. Ali vrlo brzo, ova idealistička ljubav se pretvara u prvo slomljeno srce. Razočarenje koje nas stavlja niže od zemlje. Dok ne sretnemo našu sledeću ljubav.

Ova druga ljubav je zapravo zavoj. Način da zaboravimo naš poslednji raskid da bismo uspeli da okrenemo stranicu. Uglavnom se zaljubljujemo iz „nužde“ i nalazimo se daleko od savršene veze. Ovo poslednje može čak postati destruktivno, nezdravo, neuravnoteženo ili čak toksično… Ali uspeva da nas učini svesnim naših očekivanja i naših ljubavnih potreba.

Konačno, nakon dve osuđene priče, prava ljubav kuca na naša vrata. To pada na nas neočekivano i često je znak dobre veze. Otkrivamo nešto drugačije, zdravije i stabilnije. Sazreli smo i ne znamo, naša prethodna iskustva su nam dala lekciju u životu. Ova neočekivana ljubav brzo postaje nešto ozbiljno i može čak i da potraje tokom vremena…